- Peste 760 de plângeri penale, după violențele de la protestul din 10 august
- 62 de jandarmi, agresați la protestul din 10 august. Parchetul sectorului 1 cercetează plângerile, într-un singur dosar
- Carmen Dan, în Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor: „Nu avem nimic de ascuns”
Astfel, FSDR a transmis că apreciază demersurile ministrului Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, privind evenimentele din 10 august şi aşteaptă finalizarea verificărilor şi informarea opiniei publice, potrivit purtătorului de cuvânt al Federaţiei, Christian Ciocan.
„Federaţia Sindicatelor Democratice a Poliţiştilor din România a luat act de poziţia adoptată de Ministerul Afacerilor Interne în legătură cu evenimentele din 10 august 2018, poziţie exprimată public de către doamna Carmen Daniela Dan, ministru al Afacerilor Interne. Astfel, Federaţia Sindicatelor Democratice a Poliţiştilor din România apreciază demersurile efectuate de către doamna Carmen Daniela Dan şi structurile din subordine pentru aflarea adevărului prin informarea cu celeritate a instituţiilor abilitate ale statului, competente în cercetarea acestor evenimente. În acelaşi timp, Federaţia aşteaptă cu interes ca instituţiile abilitate, respectiv Parchetul Militar, să efectueze cercetări şi să informeze în timp real opinia publică. Oferim ajutorul nostru ministrului de Interne Carmen Dan pe zona de comunicare”, a declarat Christian Ciocan, care a subliniat că FSDPR „punctează pozitiv” deschiderea manifestată de conducerea MAI pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă poliţiştii, „remarcată” cu ocazia multiplelor întâlniri dintre liderii organizaţiilor sindicale reprezentative al poliţiştilor şi personalului contractual şi conducerea ministerului.
Acesta a mai afirmat, referitor la evenimentele din 10 august, că în ultima perioadă de timp au apărut multe declaraţii în spaţiul public, dar că singura instanţă şi autoritate competentă a statului român să se pronunţe este Parchetul Militar şi că orice altă declaraţie în spaţiul public nu numai că nu îşi are rostul, dar poate face mult rău.
„Am văzut imaginile în spaţiul public. Nu fac precizări vizavi de modul de intervenţie, însă Jandarmeria Română este o instituţie a statului român, modern, care are o lege de funcţionare. Jandarmeria nu trebuie nici apărată, sigur este foarte bine când oamenii îşi exprimă mulţumirea faţă de ce fac jandarmii, nu trebuie nici înjurată, mă rog, este punctul de vedere al persoanelor respective. Vă spuneam că aceste lucruri nu sunt necesare ca Jandarmeria să funcţioneze. Ca să nu fiu înţeles greşit. Jandarmeria are o lege şi în baza acestei legi ea intervine. Dacă Jandarmeria depăşeşte limitele legii sigur că există instituţii abilitate ale statului român ca să cerceteze. În spaţiul public au apărut foarte multe situaţii în care domnul colonel Paraschiv era anatemizat în toate modurile posibile, era pus călare, într-o asociere de imaginii, pe un cal. Era făcut într-un mod injurios, aşa cum nu se permite să insulţi, era insultat într-un mod în care nu cred că o poate face un om civilizat. Sigur că putem să ne amuzăm de anumite situaţii, dar domnul colonel Paraschiv (Cătălin Paraschiv, şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române n.r) face parte din Jandarmeria Română. Nu poţi să extragi un lucrător sau un altul şi să îl insulţi cum vrei pentru că se reflectă asupra întregii arme. Domnul colonel Paraschiv a fost acolo în baza unui ordin de misiune şi atribuţiile domniei sale sunt clar stabilite. Eu vă pot spune punctul de vedere personal vizavi de domnia sa, dar nu sunt aici în nume personal. Dacă vreţi punctul meu de vedere vi-l voi spune cu mare drag. Ar fi fost o onoare să servesc sub comanda domnului colonel Paraschiv, dar nu sunt la jandarmi, pentru România”, a mai declarat Christian Ciocan, citat de Agerpres.
Printre temele discutate s-au numărat evenimentele de la mitingul din 10 august, salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care trebuie actualizată, activităţi de reorganizare a structurilor Poliţiei Române, ca urmare a preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene etc.
De asemenea, au fost abordate subiecte privind deficitul de personal, resursele logistice insuficiente, depăşite moral, codul penal şi procesual penal actual care nu asigură o reală protecţie juridică a personalului MAI.
Citește și: Misterul crimelor de la fabrica de ciment. Firma a montat camere de supraveghere, anchetatorii caută încă probe care să ducă la vinovaţi
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro