Conducerea Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu” răspunde ultimelor acuzații lansate în Libertatea de cadrele medicale, care se plâng că sunt obligate să se schimbe în patru vestiare situate în garajul subteran al noii clădiri.
Într-unul dintre vestiare, care aparține secției ORL, lipsesc bucăți de tencuială din tavan, iar angajații acuză că aduc pe tălpile papucilor mizeria din garaj pe secții și în sălile de tratamente unde se fac intervenții pe pacienți. În vreme ce într-un alt vestiar, personalul se echipează într-un spațiu cât o garsonieră.
„Vestiarele nu au igrasie sau bucăți de tencuială căzute, așa cum tendențios s-a spus. Și demonstrăm cu imagini. «Mizeria» din imaginile furnizate din garaj nu este altceva decât petele rămase de la clorul folosit pentru dezinfecția noastră, care se realizează cu ritmicitate. Accesul în vestiare se face prin covorașe îmbibate în dezinfectant pe bază de clor”, se arată în dreptul la replică trimis de Spitalul „Grigore Alexandrescu”.
Însă, Libertatea a obținut astăzi imagini de la unul dintre angajații spitalului care arată cum au fost umplute găurile existente până mai ieri în tavanul vestiarului secției ORL.
Conducerea „Grigore Alexandrescu” mai precizează în dreptul la replică faptul că încălțămintea specială este necesară doar în anumite zone ale spitalului, unde există inclusiv aparate care aplică folii de plastic pe tălpile papucilor.
Una dintre sursele ziarului susține însă că se intră fără botoși atât pe secții, cât și în sala de tratamente ORL.
Purtătoarea de cuvânt a spitalului, atac la cei care semnalează neregulile
Purtătoarea de cuvânt a spitalului, Raluca Alexandru, a declarat reporterului Libertatea că persoana care semnalează ziarului neregulile din spital are „câteva probleme existențiale, se simte marginalizată”.
Dreptul la replică integral trimis de Spitalul „Grigore Alexandrescu”:
“În clădirea nouă a Spitalului Grigore Alexandrescu, cele două vestiare principale se află la demisolul clădirii, ele fiind conform normelor, sunt prevăzute și cu grup sanitar. Ulterior, din cauza evacuării clădirii construite în 1930, declarată cu risc seismic de către Inspectoratul de Stat în Construcții, a fost necesară mutarea temporară, a o parte din secții, în clădirea nouă, cu suplimentarea vestiarelor în subsolul clădirii. Vestiarele nu au igrasie sau bucăți de tencuială căzute, așa cum tendențios s-a spus. și demonstrăm cu imagini.
«Mizeria» din imaginile furnizate din garaj nu este altceva decât petele rămas de la clorul folosit pentru dezinfecția necesară, care se realizează cu ritmicitate. Accesul în vestiare se face prin covorașe îmbibate în dezinfectant pe bază de clor.
Accesul în spital, conform normelor europene, nu necesită încălțăminte specială. Zonele care necesită încălțăminte specială sunt: secția de reanimare, sălile de operații și departamentul de mari arși. În toate aceste locuri există papuci speciali, care se pot steriliza și botoși cu încărcare automată pentru a nu contamina mâinile (foto).
În ceea ce privește halatele, echipamentele de protecție, precizăm că tot personalul medical (medici, asistente, infirmiere) primesc zilnic costume curate, măști, halate, viziere, ochelari de protecție.
Primăria Sectorului 1, administratorul clădirilor, a investit sume importante de bani pentru construcția și reconstrucția spitalului și are în desfășurare un proiect de amenajare a spațiilor suplimentare, care a fost sistat temporar din cauza pandemiei. De asemenea există un proiect cu Banca Mondială pentru construcția unei noi clădiri, unde vor fi amenajate toate vestiarele personalului din spital.”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro