Femeia din județul Prahova, care se afla în concediu la mare cu copilul, a povestit pentru publicația locală Observatorul Prahovean despre ceea ce a numit „coșmarul” trăit în spitalul din Constanța, de unde și-a externat fetița la cerere după două zile.
Printre problemele semnalate de aceasta se numără faptul că micul dejun a constat într-o „felie de pâine prăjită pusă pe pachetul meu de șervețele umede”, „aerisirea de la WC era direcționată în salon”, „în salon nici nu aveam mâner la geam să putem aerisi. Nu aveam jaluzele sau ceva la geam, la 5 dimineața, bolnav fiind, copilul meu se trezea din cauza luminii”, în locul feței de pernă „era un fel de mușama pe care nu puteai pune capul că ți se lipea de piele” și „în timpul zilelor de internare, medicamentele au fost cumpărate de părinți, iar stativul pentru perfuzie era legat cu o mănușă chirurgicală”.
Precizările Spitalului Județean Constanța
La patru zile de la solicitarea unui punct de vedere, conducerea Spitalului Județean Constanța a transmis pentru Libertatea că a fost deschisă o anchetă „pentru verificarea aspectelor semnalate şi, după caz, luarea măsurilor care se impun”.
„Aparţinătoarea în cauză a apelat la serviciile SCJU Constanţa în data de 17 iulie, fiind internată cu copilul de 5 ani în secţia clinică Pediatrie, în cursul serii. Pe parcursul internării, copilul a beneficiat de investigaţii şi tratament de specialitate (perfuzii de reechilibrare hidroelectrolitică), tratament aflat în dotarea spitalului”, se precizează în răspuns.
În legătură cu stativul pentru perfuzie, reprezentanții spitalului spun că „este un stativ adaptat patului, singurul disponibil la momentul respectiv, fiind vorba despre o seară de weekend, când secţia era supraaglomerată din pricina numărului mare de internări (Constanţa nu dispune de un spital de pediatrie, ci doar o secţie care deserveşte şi judeţul Tulcea, iar pe timpul verii, şi turiştii). Deoarece copiii sunt tentaţi să umble la aceste stative, asistenta de salon a utilizat o mănuşă sterilă pentru o fixare suplimentară”.
În ce privește problema geamurilor, se precizează că „geamul din jumătate inferioară a ferestrei nu se deschide, din motive de siguranţă, în scopul prevenirii unor evenimente nedorite”, iar cel din partea de sus poate fi folosit pentru aerisire.
Despre lipsa jaluzelelor reclamată de femeie, unitatea medicală menționează că „acestea au fost deteriorate de către pacienţi, urmând să fie înlocuite”.
„Dispozitivul de ventilaţie din fotografia prezentată opiniei publice nu este o aerisire, ci o lampă de veghe care a fost dezafectată. Toaleta se află în imediata apropiere a salonului, iar aerisirea este montată în tavan”, mai scrie în răspuns.
Cât despre micul dejun, unitatea medicală transmite că „acesta este distribuit de firma de catering aflată în contract cu spitalul. Pacienţii internaţi în timpul nopţii sunt trecuţi pe foaia de masă care este înaintată firmei de catering, în cursul dimineţii. În urma reclamaţiei făcute de către aparţinătoare, conducerea spitalului a solicitat note explicative de la reprezentanţii firmei de catering”.
De asemenea, Spitalul Județean Constanța precizează că fetița în vârstă de 5 ani a fost externată la cerere, „contrar avizului medical”, adăugând că la externare, ea era într-o stare mai bună, „nu mai vărsase, iar apetitul era în revenire”.
„Mama a primit recomandare de a merge la control în localitatea de domiciliu şi i s-a eliberat reţetă medicală cu tratamentul necesar plus regimul alimentar”, mai scrie în răspunsul transmis de Spitalul Județean Constanța.
Foto: facebook.com/scjuconstanta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro