Vineri, 3 decembrie, procurorii din Sibiu anunțau că este exclus ca 13 pacienți cu COVID care au fost internați în secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Sibiu să fi decedat din cauza unor neglijențe medicale, iar în acest caz s-a decis disjungerea a 13 dosare noi, pentru fiecare pacient decedat și continuarea cercetărilor pentru ucidere din culpă.
Între timp, conducerea spitalului a transmis, luni, că „apreciază eforturile depuse de organele de urmările penală cu scopul aflării adevărului” în cazul dosarului care vizează Secţia ATI Covid a unităţii.
„Faptul că în timpul probatoriului ”nu a rezultat că pacienţii internaţi pe secţia ATI Covid a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu au decedat ca urmare a unor acţiuni săvârşite cu intenţie directă sau indirectă” demonstrează că spitalul a acţionat cu bună credinţă, respectându-şi misiunea de a salva vieţi. Totodată, ne exprimăm încrederea în sistemul judiciar şi avem convingerea că, în urma administrării cu imparţialitate a tuturor probelor necesare soluţionării dosarelor nou – create, se va constata că nu sunt îndeplinite elementele constitutive ale vreunei infracţiuni”, a transmis Spitalul Judeţean Sibiu, într-un comunicat de presă, potrivit News.
Procurorii sibieni s-au autosesizat în 8 martie, după ce un cadru medical a declarat pentru presa locală că pacienții de la ATI mureau cu zile, legați de paturi și sedați.
Iniţial, procurorii au început urmărirea penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat, dar acum au fost constituite 13 dosare pentru fiecare pacient decedat, cu încadrarea de ucidere din culpă.
Pe 7 martie, ziarul sibian Turnul Sfatului a publicat un articol în care un fost asistent medical care a lucrat în secția ATI dedicată bolnavilor de COVID a Spitalului Clinic Județean spunea: „nu am văzut pe nimeni intubat care să fie apoi detubat la ATI Sibiu”.
El acuza că pacienții „nu mor de COVID, mor de clostridium, mor asfixiați, mor sedați” și sunt legați de paturi. Conducerea Spitalul Județean Sibiu a respins acuzațiile, iar șeful secției ATI a precizat că legarea de pat a pacienților „se practică în toate secțiile de terapie intensivă, fiind utilă la pacienții agitați până când se instalează efectul sedativelor administrate”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro