„Pot să vă spun că SUA nu au fost implicate în asta, SUA nu au fost la curent cu acest incident dinainte”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, adăugând că Statele Unite caută „informații la fel ca jurnaliștii din întreaga lume, pentru a aduna fapte despre ceea ce s-ar fi putut întâmpla”.

De asemenea, Miller a afirmat că SUA au fost întotdeauna preocupate de orice situație care poate amplifica tensiunile în Orientul Mijlociu și au cerut Iranului să nu profite de niciun incident pentru a crește instabilitatea în regiune.

Oficialul american a spus și că civilii nu sunt ținte legitime pentru niciun tip de operațiune.

Miller a refuzat să comenteze suspiciunea potrivit căreia exploziile au fost provocate de Israel, care a fost implicat în schimburi de focuri cu Hezbollah după atacul lansat de Hamas pe 7 octombrie asupra Israelului. Atât Hamas, cât și Hezbollah sunt grupări sprijinite de Iran.

Premierul Najib Mikati a declarat, în cadrul unei reuniuni a cabinetului, că atacul reprezintă „o agresiune israeliană criminală, care constituie o încălcare gravă a suveranităţii libaneze şi o crimă după toate standardele”.

Exploziile pagerelor Hezbollah au loc după săptămâni de efoturi diplomatice ale Statelor Unite pentru a descuraja represalii majore iraniene împotriva Israelului pentru uciderea șefului politic Hamas, Ismail Haniyeh, într-o vizită la Teheran.

În acest context, Miller a spus că mesajul SUA către Iran a rămas neschimbat: „Îndemnăm Iranul să nu profite de niciun incident pentru a încerca să adauge mai multă instabilitate și să crească în continuare tensiunile în regiune”.

Sute de membri ai Hezbollah au fost grav răniți după ce le-au explodat pagerele cu care comunicau.

Una dintre teoriile luate în calcul pentru aceste incidente este aceea că a existat o breşă de securitate cibernetică, care a dus la supraîncălzirea şi detonarea bateriilor cu litiu ale pagerelor. Altă variantă este că a fost vorba de un „atac asupra lanţului de aprovizionare”, în care pagerele au fost falsificate în timpul procesului de fabricaţie şi expediere.

De asemenea, oficiali citați de The New York Times au declarat că mici cantități de explozibil au fost puse de Israel în pagerele pe care Hezbollah le-a comandat de la o companie taiwaneză.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News