SUA urmează să se retragă din acordul de la Paris. Ce efecte va avea decizia lui Donald Trump
Într-un document citat de BBC News, China și UE vor evidenția cât de important este angajamentul de a pune în aplicare acordul de la Paris. Documentul va fi publicat vineri, după o reuniune din Bruxelles. De mai bine de un an, cele două părți lucrează la o declarație comună privind schimbările climatice.
Astfel, textul va scoate în evidență pericolul reprezentat de creșterea temperaturilor, care este “o problemă de securitate națională”. Totodată, documentul va pleda pentru investirea în formele de energie reutilizabilă.
“Acordul de la Paris este dovada că voința politică și încrederea reciprocă poate avea succes în construirea unor soluții mai eficitene pentur cele mai critice probleme globale. Uniunea Europeană și China subliniază angajamentul politic pentru a implenta acordul de la Paris”, va scrie în documentul comun, care va arăta o cooperare între cele două părți privind acest dosar.
Donald Trump va anunța astăzi retragerea SUA din acordul de la Paris
Această declarație vine după ce a ieșit la iveală că Donald Trump va anunța retragerea SUA din acordul de la Paris. Președintele american va face anunțul oficial privind acest subiect astăzi la ora locală 15.00 – 22.00 ora României.
În timpul campaniei electorale, dar și anterior, Donald Trump a pus de multe ori sub semnul întrebări încălzirea globală. El a denunţat încălzirea climatică drept o farsă “pusă la cale de China” și a declarat că vrea să anuleze plăţile către programele ONU de încălzire climatică. De asemenea, el a spus că vrea să elimine limitele pentru producţia de cărbune şi să retragă ţara din Acordul de la Paris.
Ce prevede acordul de la Paris
Acordul de la Paris este un acord global privind schimbările climatice la care s-a ajuns la 12 decembrie 2015 la Paris. Acordul prezintă un plan de acțiune pentru limitarea încălzirii globale „mult sub” 2 °C, începând cu 2020.
Principalele prevederi ale acordului pentru climă:
- limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră cât mai curând posibil
- temperaturile medii globale să nu crească cu mai mult de 2 grade Celsius
- progresul implementării acordului să fie evaluat la fiecare 5 ani
- finanţare în valoare de 100 de miliarde dolari anual pentru ţările în curs de dezvoltare