Doar trei martori au fost prezenţi în sală, dintre cei zece care ar fi trebuit audiaţi la termenul de ieri al procesului în care doctorul Burnei e judecat pentru luare de mită. Dosarul a pornit în urma unei investigații realizate de Luiza Vasiliu, de la Casa Jurnalistului.
Doi dintre ei – părinţi care l-au denunţat pe dr. Burnei că a primit bani de la ei. Al treilea martor – o doctoriţă, pediatru ortoped, fostă colegă a inculpatului la Spitalul Marie Curie.
Imediat, avocatul Cristian Ene, apărătorul doctorului Burnei, a solicitat instanţei ca şedinţa să fie secretă, spunând că martorii vor face declaraţii ce pot afecta imaginea publică a inculpatului, iar în sală se află presa, dar şi „adversari” de-ai doctorului Burnei, persoane cu care el se confruntă în procese civile sau în alte dosare.
„Adversar” al doctorului
Ca „adversar”, avocatul Ene o nominalizează pe Emiliana Iliescu, mama Amirei, o fată operată de doctorul Burnei, despre care el spune că postează pe Facebook lucruri denigratoare la adresa clientului său.
Mama Amirei se ridică de pe bancă şi izbucneşte. „Acest inculpat mi-a schilodit copilul, domnule judecător! Există expertize care dovedesc asta!”, strigă ea. Iar judecătorul Marius Joiţa o avertizează că trebuie să respecte solemnitatea şedinţei de judecată.
Apoi dă iar cuvântul avocatului apărării, care cere ca şedinţa să fie nepublică şi pentru a proteja interesele minorilor. Martorii ce urmează să fie audiaţi, spune el, vor da detalii despre situaţia medicală a unor minori, iar caracterul public al şedinţei de judecată le-ar încălca acestora drepturile.
În plus, susţine avocatul, dacă declaraţiile ar apărea în presă, i-ar putea influenţa pe ceilalţi martori care urmează să fie audiaţi. Judecătorul cere şi opinia procuroarei de şedinţă. Iar ea spune că Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti nu se opune cererii avocatului.
Aşa că judecătorul Marius Joiţa declară şedinţa secretă şi le cere celor care nu sunt părţi în dosar să părăsească sala de judecată.
Proces public la alte termene
La termenul anterior, din 6 decembrie 2018, au fost audiaţi alţi trei martori, rudele unor copii operaţi de dr. Burnei. Libertatea a fost singurul ziar care a relatat atunci din sala de judecată, protejând identitatea martorilor, tocmai pentru a nu-i expune pe copii. Iar la acel termen nu s-a solicitat şedinţă secretă, deşi ne aflam într-o situaţie aproape identică, singura diferenţă fiind că azi urma să fie audiat şi un medic.
Dr. Burnei a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti în iunie 2017, sub acuzaţia de luare de mită. Procesul a ajuns la al 10-lea termen.
Cercetările continuă în dosarul de malpraxis
Emiliana Iliescu, mama Amirei, este parte într-un dosar încă nefinalizat de procurori, cel în care dr. Burnei are calitatea de suspect pentru săvârşirea infracţiunii de omor din culpă.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti cercetează un caz din 2013, când dr. Burnei a operat o fetiţă din Braşov, pentru îndreptarea coloanei vertebrale. Pacienta nu a supravieţuit, iar anchetatorii susţin că medicul a realizat o intervenţie chirurgicală experimentală.
În acelaşi dosar, Gheorghe Burnei e acuzat şi de vătămarea corporală a altor trei pacienţi. Amira este unul dintre ei.
Mama ei, Emiliana Iliescu, spune că a venit la Tribunal doar ca să vadă cum decurge acest proces. „E prima oară când vin şi nu credeam că o să se întâmple aşa ceva. Judecătorul m-a dat afară din sală. Mă simt groaznic. Nu înţeleg de ce trebuie să fie un proces secret?”.
În dosarul în care dr. Burnei este cercetat pentru malpraxis, procurorii aşteaptă ca INML să finalizeze expertizele medico-legale care durează de luni bune.
Citește și: