„Am văzut și eu știrile de la Iași. Unele dintre relatări, cu tot respectul pentru televiziuni sau radiouri, conțin elemente imposibile din punct de vedere medical. Eu sper că nu procurorii au spus ce am auzit, chiar și la Digi sau la Europa FM: că medicul Tesloianu a montat stenturi de la morți. Stenturi nu se poate”, spune doctorul Cristian Udroiu.
Dr. Udroiu: „Odată expandat, stentul nu mai poate fi restrâns ca să fie refolosit”
Udroiu, 47 de ani, este cardiolog intervenționist la Spitalul Municipal de Urgență din București și membru în conducerea Societății Române de Cardiologie.
Stentul e ca un arc de pix, presat din fabricație, cu diametrul de sub 1 milimetru. El se expandează cam la 3 milimetri când e introdus în corp și folosit. Utilizez intenționat termeni simpli, ca să ajungă la cât mai mulți oameni. Odată expandat, stentul nu mai poate fi restrâns ca să fie refolosit. Tehnologic, e imposibil.
dr. Cristian Udroiu:
PRECIZARE: Într-adevăr, în primele ore de la anunțarea perchezițiilor, televiziunile de știri relatau despre stenturi luate de la persoane decedate. După câteva ore, cuvântul „stenturi” a început să fie înlocuit cu stimulatoare cardiace/defibrilatoare.
„Nu mă pronunț pe ce s-a întâmplat la Iași, semnalez doar că se pot naște exagerări sau chiar absurdități pe marginea cazului”, a explicat Udroiu.
Generalizările pe marginea momentului sunt și temerea doctorului chirurg Grigore Tinică, șeful Institutului de Boli Cardiovasculare de la Iași. La 62 de ani, doctorul Tinică susține că a adunat aproape patru decenii de când operează oameni cu probleme cardiace.
Dr. Tinică: „Meseria e într-o mare cumpănă”
„Nu doar în România, ci și în străinătate, meseria noastră e într-o mare cumpănă. Pentru că chirurgia cardiacă e o specializare foarte grea, obositoare, cu o mare responsabilitate”, susține medicul Grigore Tinică.
Nu ai timp de cabinete particulare ca medic chirurg cardiovascular. Aici, intervențiile durează și 10-12 ore și echipele sunt uneori de 14 oameni. 14 oameni de specialități și temperamente diferite, pe care tu, ca chirurg, îi coordonezi.
Dr. Grigore Tinică:
„Tot mai puțini rezidenți vor să facă ce facem noi și e greu să-i motivezi”, spune directorul institutului ieșean. Satisfacțiile sunt însă, susține el, semnificative. „Când îți vine un om cu disecție de aortă, pronosticul e cunoscut: dacă nu se operează, are peste 90% șanse să moară. Lucrăm de foarte multe ori cu cazuri în care afecțiunile oamenilor sunt incompatibile cu viața, dacă nu intervenim. Și când îl văd că pleacă acasă, refăcut, da, simt de ce fac ceea ce fac”, spune doctorul Tinică.
„Uimirea” oamenilor care rămân în viață
Pentru doctorul Udroiu, care spune că operează din 2010 și are aproximativ 500 de intervenții pe an, impresionant a fost nu un caz anume, ci „uimirea generală” a pacienților. El încearcă să o descrie: „Am ales ramura intervențională a cardiologiei pentru că beneficiile asupra pacientului sunt imediate și spectaculoase. Ca medic cardiolog, care fac intervenții, văd oameni care vin cu gândul că vor muri și pleacă vii. Uimirea lor în fața vieții refăcute e ceea ce vreau să transmit acum oamenilor, dincolo de știrile care curg acum peste tot. Vă mulțumesc!”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Radustefan49 • 19.02.2023, 23:52
Domnule Cezar, in primul rand eu nu sunt medic de profesie ci economist. In al doilea rand, nimeni nu i a apararea nimanui, nici eu, nici doctorii din articolul de mai sus. Daca cel acuzat a facut infractiuni, acel doctor trebuie sa plateasca. Dar dvs ii acuzati pe toti, ceea ce este gresit. Acest lucru am vrut sa semnalez, ca probabil din cauza unei experiente nefericite ati ajuns sa nu mai distingenti binele de rau si da, sa instigati la ura impotriva doctorilor din tara. Aceasta este lipsa de respect a unui anonim fata de niste oameni care poate ca si noi isi fac meseria in mod cinstit. Poate unii dintre ei va sunt vecini sau prieteni, si nici dvs nu va convine cand strainii te numesc hot sau corupt doar ca ai "profesia" de roman.
pikpik • 19.02.2023, 12:40
Låsati explicatiile tehnice! Mai bine veniti cu cifre clare : cati bolnavi operati au decedat in urma tratamentului medicamentos dat intentionat pt. a agrava boala si apoi cati au decedat dupå operatia fåcutå cu aceste aparate refolosite. Coruptia e peste tot dar så ajungi så dai cu intentie medicamente ca så provoace agravarea bolii poate chiar deces (poate nu toti bolnavii au avut bani de operatie), e CRIMÅ!
CezarAlexandru • 19.02.2023, 08:04
Domnule Radu Stefan, nu este loc aici pentru cate ar fi de spus, asta e singura limitare, in rest puteți să jigniți cât vreți. Articolul pare să lămurească aspecte tehnice, oricum corectate repede de presă, pentru a abate atenția, a diminua impactul măgăriilor care s-au făcut și care se fac. La urma sunt compatimiti bieții medici eroi, care nu au putut suplimenta veniturile in privat așa că au găsit altă cale. Uitați că medicina asta este totuși o meserie plătită (chiar mult mai bine decât celelalte de la noi și când nu era bine plătită medicii se descurcau singuri, chestiunile sunt evidente, vile, mașini etc) nu ne faceți noua gratificații, cum va amăgiți. In societate, toți care muncesc cinstit sunt utili unii celorlalți și importanți pentru funcționarea corectă a lumii. Se învață din greu și la alte facultati. Uitați că statul asta, așa cum e el, v-a ținut GRATIS in școală atâția ani (știți cât costă școlarizarea in vest), a investit in dvs și vă grăbiți toți la trai bun in vest că au aparate. Poate daca nu s-ar fura atât de peste tot am avea și noi dotări. Nu v-a deranjat statul asta până acum sa va ceara sa justificați averile... Cine nu are respect, domnule? Cine arunca in alții cu noroi? Vreți să ne facem că nu vedem? Eu nu mă pricep nici la medicina nici la fotbal dar am bun simt, cei 7 ani de acasă. Bunicii așa va învățau să faceți?