Fac un apel la lumea medicală, într-un moment în care mai jos nu putem ajunge, să înțelegem că e nevoie de schimbarea mentalității și de lucru în echipă. E timpul ca pacienții să nu fie ai medicilor, ci ai spitalelor și ai procedurilor, așa cum se întâmplă în lumea civilizată.
Adela Cojan, președinte Casa Națională de Asigurări de Sănătate:
Casa Națională de Sănătate gestionează anual aproape 6 miliarde de euro din banii pacienților și liste sensibile, care conțin medicamentele prescrise de fiecare medic. Milioane de date egale cu valoarea lor în aur. După ce a obținut listele secrete, KRKA s-a folosit de ele ca să-i tenteze pe medici cu plăţi mascate în contracte de sponsorizare.
Libertatea publică azi un facsimil din lista aflată în posesia KRKA, cu datele medicilor listați de Casă! Am ales să rupem cele două jumătăți, le-am oferit desperecheate, ca să nu punem medicii în situația sensibilă de a se ști ce au prescris. E vorba de toți medicii din România care au contract cu casa, la ei a avut acces compania pharma și doar pe unii i-a cumpărat.
Tot Casa gestionează, la nivel naţional, proiectul controversat al dosarului electronic de sănătate, practic o bază de date cu pacienții, diagnosticele și tratamentele. Aceea va fi o miză uriașă. Ce spune Casa?
-Doamna președinte Cojan, cum ați primit informația că date sensibile au ajuns ani la rând, e adevărat că în trecut, la o companie pharma.
-Dar se practică peste tot, și în alte țări e la fel…
-Ce se practică, să se fure datele Casei?
-Nu, nu, mă refeream la lobby-ul medicamentelor. Nu e normal nici nivelul la care a ajuns acesta.
-Scuzați-ne, noi vă întrebam concret cum vi se pare că KRKA a pus mâna pe datele de la Casă?
-Dacă s-a întâmplat așa e foarte, foarte grav! Sigur că s-a întâmplat când, spuneți că undeva între 2008 și 2013, dar am să verific, să văd exact la IT, sigur există niște chei de acces și coduri de control.
-De unde știm că nu se întâmplă și acum? Există companii mai mari decât KRKA, care ar putea plăti mai mult.
-Există proceduri de siguranță.
-Dar au eșuat. De unde știm că nu se întâmplă și acum furturi de date?
-Înțeleg preocuparea, o să studiem problema.
La mine, la Sibiu, cât am condus Casa, nu intrau firmele de medicamente. Sigur că acum, când am ajuns la nivel central, sunt lucruri de negociat, în mod legal, cu ele. E normal, vorbim de folosirea bugetului. Ce vreau să spun clar e că nu suntem de acord cu asemenea practici de prescriere a medicilor sub influența stimulentelor primite!
Adela Cojan, președinte CNAS:
-Cum vi se pare raportul dintre companiile pharma și lumea medicală?
-S-a pervertit actul medical din cauza acestor firme care au schimbat practic traiectoria sistemului sanitar. Mare parte din medici au fost stimulați cu aceste stimulente…. perverse, cum le numesc străinii.
Sigur că firmele de medicamente au inovat enorm și au un mare merit. Sigur că nu toți medicii iau bani sau favoruri, majoritatea sper că nu iau. Însă relația în sine trebuie să se schimbe.
Adela Cojan, președinte CNAS:
-La ce vă referiți când spuneți că firmele de medicamente au schimbat traiectoria sistemului sanitar românesc în rău?
-Prezentările de medicamente noi au fost transformate în cursuri de educație medicală continuă care au obținut acreditare. Și medicii și-au luat astfel puncte EMC ascultând de fapt prezentări despre medicamente, în loc să meargă la cursurile adevărate de formare, să-și reîmprospăteze abilitățile de interpretare a unui EKG, de exemplu.
-Ce veți face ca furtul de date să nu se mai întâmple în mandatul dumneavoastră?
-Întăresc controlul accesului la baza de date. Vom verifica împreună cu departamentul IT respectarea repartițiilor pe niveluri de acces a codurilor informatice.
Ați văzut raportul Comisiei Europene? Noi suntem într-o groapă de potențial. Dacă s-a întâmplat, e dezonorantă această practică a companiilor farma. Eu vreau să recâștigăm încrederea populației.
Adela Cojan, președinte CNAS:
Alexandra Nistoroiu a prezentat subiectul și în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX.
Răspuns către Libertatea: 3 oameni au acces la toate bazele de date
La întrebările ziarului, CNAS a răspuns că ”Direcția Tehnologia Informației din CNAS are 9 angajați, dintre care 3 au acces la toate bazele de date ale sistemului informatic. În 2010 (n.r. când există probe că cel puțin o companie fura datele) erau 15 oameni în departament”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro