Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai a anunțat că Lucian Bode a plagiat în lucrarea sa de doctorat din 2018. În replică, ministrul de interne a transmis pe Facebook că își va căuta dreptatea în instanță.
În acest context, purtătorul de cuvânt al Guvernului a fost întrebat, la briefingul de presă de la Palatul Victoria, după ședința de Guvern, dacă premierul Nicolae Ciucă ia în calcul să îi ceară explicații sau chiar demisia lui Lucian Bode.
„Din datele pe care le am, ministrul de interne a oferit deja o poziţie publică în legătură cu acest material de informare pe care l-a transmis UBB. Nu este singura analiză care s-a făcut, deci nu o să comentez acum nici această analiză și nici altele care au avut deja loc în legătură cu această teză. Iar în contextul în care există o procedură în instanţă legată de această lucrare, m-aş opri aici cu comentariile”, a spus Cărbunaru.
Întrebat apoi care este poziţia lui Nicolae Ciucă referitoare la cazul Lucian Bode, Dan Cărbunaru a răspuns: „Doream să vă spun că, la fel ca şi în orice alte cazuri, premierul României cere respectarea legii. În cazul punctual la care vă referiți, este o situaţie care se tranşează în cadrul unui proces care e gestionat de o instanţă de judecată şi nu m-aş putea pronunţa înainte să fi avut un verdict”.
Potrivit informațiilor Libertatea, în ședința de Guvern nu s-a discutat cazul de plagiat al lui Lucian Bode. „Este posibil ca premierul și ministrul să fi vorbit separat”, au declarat pentru Libertatea surse din Executiv.
Istoricul acuzațiilor de plagiat
La începutul lunii octombrie 2022, USR a anunțat că transcrie teza de doctorat a lui Lucian Bode, ca să poată fi verificată de plagiat, dar Emilia Șercan a susținut că nu va verifica teza transcrisă manual de USR.
Pe 18 octombrie, partidul condus de Cătălin Drulă a sesizat CNATDCU, susținând că ministrul PNL a plagiat teza de doctorat.
La finalul lunii octombrie, Universitatea Babeș-Bolyai a anunțat că Bode „a plagiat”, dar nu a recomandat retragerea titlului de doctor, afirmând că neregulile găsite au fost de până la 3% din ce s-a analizat. „Teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor este menţinut”, a reacționat atunci ministrul PNL de interne.
Pe 24 noiembrie, Pressone a dezvăluit însă că teza de doctorat a ministrului de interne conține un procent real de plagiat de aproape 20% și că Lucian Bode a copiat până și din documentele Comisiei Europene. „Nu mă pronunț pe analizele unor persoane private”, a reacționat atunci Bode.
În aceeași zi, UBB a anunțat că reia analiza, după ce „a luat act de noile informații apărute în spațiul public despre noi suspiciuni privind plagiatul în teza domnului Lucian Bode”, dar și faptul că Comisia de Etică „s-a autosesizat și va analiza teza din punctul de vedere al eticii academice pe baza acestor noi informații”.
Pe 6 decembrie, Universitatea Babeș-Bolyai a transmis pentru Libertatea că reverificarea doctoratului lui Bode se face pe „ce a identificat doamna Șercan ca plagiat”, și nu pe întreaga lucrare.
Bode a dat în judecată Universitatea Babeș-Bolyai
Ministrul PNL de interne a cerut în instanţă, pe 5 ianuarie 2023, anularea hotărârii prin care Universitatea Babeş-Bolyai a decis să-i reanalizeze lucrarea de doctorat, vizată de acuzaţii de plagiat, iar procesul a fost deschis la Tribunalul Sălaj. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru 17 ianuarie 2023.
Emilia Șercan a susținut în Pressone, luni, 9 ianuarie, că Bode a dat în judecată Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai, „încercând să blocheze emiterea unui verdict de plagiat referitor la teza sa de doctorat”.
În replică, Lucian Bode a transmis pentru Libertatea că „susțin în continuare că teza mea de doctorat nu conține preluări neautorizate” și a adăugat că, potrivit legii, Comisia de Etică a UBB nu poate verifica decât membrii comunității universitare, „comunitate din care eu nu fac parte”.