Secretarul de stat Mihai Dodu, care a condus Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, a fost demis miercuri seară, 27 decembrie, de premierul Marcel Ciolacu. Mihai Dodu a cerut în vară reanalizarea dosarului premierului privind „rolul determinant” pe care l-a avut în Revoluția din 1989.

„Mai mulți președinți de asociații care au legături politice au făcut presiuni la PSD pentru schimbarea mea. Presiunea a crescut în mod constant. În cadrul PSD-ului există de altfel și un departament care se ocupă cu revoluționarii. Și în cadrul acestui departament sunt nume cărora le-am retras certificatul pe baza probelor, nu pe altceva. Sunt obișnuiți ai Partidului Social Democrat. Avem acest departament condus de către Valentin Mărgineanu”, a reacționat Dodu.

El a acuzat presiuni politice în partidul condus de Marcel Ciolacu și a spus că nu doar cazul șefului Guvernului a contat în decizia schimbării sale.

„Aici discutăm de retragerea certificatelor pentru președinți de asociații, acei președinți care ani de zile au girat impostura. Deci nu este vorba doar de cazul domnului prim-ministru. Mai mulți președinți de asociații care au legături politice au făcut presiuni la PSD pentru schimbarea mea și asta se întâmplă de la rotativă, din iunie”, a afirmat Dodu, potrivit Europa Liberă.

„E o teamă directă a impostorilor să nu rămână fără beneficii sau să nu aibă parte de alte surprize”, a mai spus fostul șef al Secretariatului pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist.

Dodu a mai precizat pentru PressHub că decizia lui Marcel Ciolacu „e doar o decizie politică” fiindcă „postul este politic” și că „desigur că se poate lega foarte clar de cazul premierului Ciolacu”.

Mihai Dodu este fiul eroului Daniel Dodu, ucis în Revoluția din decembrie 1989. El a spus încă din 28 iunie, pentru Libertatea, că s-a cerut schimbarea lui din funcție.

Parchetul, sesizat în cazul lui Dodu

Surse guvernamentale au declarat pentru Libertatea joi, 28 decembrie, că Parchetul va fi sesizat în urma unor nereguli găsite de Corpul de Control la Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist, condus de Mihai Dodu. „Nu poate fi ținut în funcție un om în cazul căruia dosarul va merge la Parchet, care va fi anchetat penal”, susțin sursele citate.

La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a declarat pentru Libertatea că nu a făcut nimic altceva decât să răspundă solicitării Corpului de Control al premierului, în urma neregulilor descoperite la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor.

Cazul „Marcel Ciolacu revoluționar”

Liderul PSD a susținut, în trecut, că a participat la Revoluția din 1989, la Buzău, și avea încă din anii 90 un certificat de „Luptător remarcat pentru fapte deosebite”. El a susținut că nu a primit nici un ban de la statul român datorită acestui certificat.

La începutul anului 2019, Marcel Ciolacu a depus cerere pentru a obține și titlul de „Luptător cu rol determinant în victoria Revoluției Române”, care i-ar fi adus o indemnizație lunară de 2.000 de lei. Pe 22 septembrie, Ciolacu a spus că nu a cerut preschimbarea certificatului de revoluţionar şi că nici nu va beneficia de acest tip de pensie.

Solicitarea din 2019 i-a fost respinsă patru ani mai târziu, la o săptămână după ce Ciolacu a devenit șeful Guvernului. Pe 22 iunie 2023, o comisie din cadrul Secretariatului de stat pentru revoluționari, instituție aflată în subordinea Executivului, condusă de Mihai Dodu, i-a respins cererea.

Apoi, Marcel Ciolacu a dat în judecată acest secretariat, primul termen a fost stabilit pentru 11 ianuarie 2024, dar premierul a renunțat la proces.

 
 

Urmărește-ne pe Google News