Deputatul Silviu Feodor vorbeşte, într-un interviu pentru Libertatea, despre relaţiile bune dintre etnicii pe care îi reprezintă şi statul român. El susţine că ruşii lipoveni din România formează o comunitate perfect integrată în ţara noastră, având aceleaşi valori şi interese ca orice român.

Silviu Feodor este deputat în Parlamentul României, unde reprezintă interesele comunităţii de ruşi lipoveni din ţara noastră. Este originar din comuna Caracaliu, judeţul Tulcea.

Feodor e la primul mandat în Parlamentul României, iar până acum a vorbit de trei ori: la depunerea jurământului, în memoria lui Ivan Patzaichin şi cu ocazia aniversării a 75 de ani de recunoaştere oficială a Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi din România. Este preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Belarus şi membru în grupul de prietenie Rusia.

  • 35.791
  • de ruși lipoveni au fost numărați în România, la recensământul populației din 2002, potrivit CRLR.

    „Ne rugăm pentru pacea şi stabilitatea în această zonă”

    Libertatea: Ce înseamnă pentru dumneavoastră decizia lui Vladimir Putin de a recunoaște independența Lugansk și Donețk?
    Silviu Fedor: Noi, etnicii ruși lipoveni, suntem pe teritoriul României de aproape 300 de ani. În toată această perioadă, am trăit soarta acestei țări cu bune, mai puțin bune și suntem parte integrantă a acestui popor. În ceea ce privește politica externă a Federației Ruse, pur şi simplu, nu avem nicio legătură. 

    Așa cum n-am avut legătură cu politica Rusiei Ţariste sau a Uniunii Sovietice. Ceea ce ne dorim noi este pace şi stabilitate. Oriunde în lume, dar în primul rând în zona est-europeană. Educaţia pe care noi am primit-o de la înaintaşii noştri este una în primul rând creștin-ortodoxă. De aici primează valorile acestei religii, iar cea mai importantă valoare este iubirea. Primele cuvinte pe care le-a rostit Iisus după Înviere către ucenicii săi au fost: „Pace vouă!“. Şi noi, etnicii ruşi lipoveni, ne dorim pace şi stabilitate.

    – Vorbiţi despre istoria şi cultura comunităţii pe care o reprezentanţi. Totuşi, la nivel politic, situaţia este mult mai tensionată.
    – Nu oamenii de cultură fac şi politică. Şi atunci, aspiraţiile personalităţilor din aceste sfere diferă. În legătură cu sentimentele noastre, subliniez cu cea mai mare tărie: ne rugăm – vă spun foarte deschis – ne rugăm pentru pacea şi stabilitatea în această zonă. Noi suntem recunoscători statului român pentru tot sprijinul pe care l-am primit şi îl primim în promovarea identităţii noastre etnice pe teritoriului României. Cu tot ceea ce conţine: valori tradiţionale, culturale, spirituale. 

    Nu există în lume un asemenea sprijin al unei diaspore ruse, precum cel pe care noi îl primim din partea statului român. La acest moment, avem patru olimpiade şi concursuri şcolare sub egida Ministerului Educaţiei. Suntem reprezentaţi în Parlament. Avem etnicii noştri care activează în sfere importante din viaţa culturală, ştiinţifică, politică a ţării. Suntem parte integrantă şi activă a acestui popor. 

    Silviu Fedor, deputat minoritatea rușilor lipoveni:

    Vectorul care ne defineşte este păstrarea identităţii noastre, dar într-o bună şi armonioasă convieţuire cu populaţia majoritară, cu celelalte etnii din România. E modelul ideal de convieţuire armonioasă pe care-l avem noi în zona Dobrogei, unde sunt cele mai multe minorităţi din România. Şi ne mândrim cu acest lucru!

    „Ar trebui să fie relaţii bune cu toţi partenerii”

    Credeţi că relaţiile armonioase pot rămâne deasupra conflictului de la granița Ucrainei?
    – Nu sunt un diplomat de carieră, dar noi nădăjduim că potenţialul diplomatic, de oricare parte ar fi, nu s-a consumat. Ne dorim pace, stabilitate, implicarea factorilor de decizie cu tot arsenalul astfel încât să se ajungă la o înţelegere.

    Dumneavoastră, în calitate de reprezentant al comunităţii ruşilor lipoveni în Parlamentul României, aţi fost implicat în vreo discuţie oficială măcar tangenţială cu situaţia din Ucraina?
    – Eu fac parte din Grupul de prietenie parlamentară între Parlamentul României şi Duma de Stat a Federaţiei Ruse. În toată această perioadă, de când am depus jurământul în Parlamentul României şi până acum, nu am avut nicio discuţie pe linia aceasta. 

    Am fost întrebat de colegi parlamentari care este poziţia mea, dar atât. Sigur, viziunea mea este că ar trebui să fie relaţii bune cu toţi partenerii. Putem avea şi avantaje economice, care să contribuie la prosperitatea ţării, dar dorim să fie România noastră o ţară liberă, suverană, independentă, în integralitatea ei, aşa cum este descrisă şi în Constituţie. Noi suntem cetăţeni ai acestei ţări şi ne supunem legilor acesteia.

    Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre criza ucraineană și conflictul Rusia-Ucraina

    Urmărește-ne pe Google News