Check-in-ul la hotel, trecerea controlului de securitate la aeroport sau comandarea unei simple cafele la Starbucks au devenit problematice pentru Kovid, deși nu este un nume neapărat rar în India.
Cei care poartă numele cu origini sanscrite, ce s-ar traduce ca „om învățat”, s-au săturat să fie luați în râs. Câțiva s-au cunoscut prin intermediul rețelelor sociale și au format un grup unde povestesc experiențele comune. Unele sunt amuzante, alte mai puțin.
„Sunt Kovid pozitiv din 1990, de când m-am născut”
„A fost absolut nebunesc la început”, a recunoscut Kapoor, pentru The Washington Post. „Este un nume neobișnuit, până la punctul în care nu am întâlnit decât un alt Kovid în viața mea”, a completat el, în Indian Express.
Ulterior, indianul a reușit să se obișnuiască. Acum, se folosește de umor pentru a face față situațiilor. „Sunt Kovid pozitiv din 1990, adică de când m-am născut”, a scris el, într-un mesaj pe Twitter, platformă pe care a relatat mai multe pățanii.
Singurul om căruia Google îi spune că și-a „greșit” numele
„Sunt singurul om din lume care, dacă își tastează numele pe Google, motorul de căutare îl avertizează că a greșit și să mai încerce”, spune Kapoor.
De ziua lui de naștere, când prietenii i-au comandat un tort, cofetarul a insistat să scrie, în loc de „La mulți ani, Kovid!” – „La mulți ani #covid-30′.
Patronatul și-a cerut scuze, ulterior, pentru glumă, oferindu-i prăjituri gratis timp de o săptămână.
Viața, ca o limonadă!
Tânărul recunoaște că viața lui a devenit mai complicată de când a apărut Covid-19.
Dar a știut ce atitudine să adopte: „Viața ne-a dat tuturor o lămâie acră, acest virus. Personal, am decis să iau totul cu bună-dispoziție și să fac niște limonadă din asta…”.
Uneori, când nu am chef de o conversație, în timp ce iau o cafea sau rezerv o cameră de hotel, folosesc un nume alternativ, Kabir Kapoor, ca să nu mai fiu nevoit să vorbesc despre numele meu.
Kovid Kapoor:
Când șeful Organizației Mondiale a Sănătății a anunțat noul nume al virusului, în februarie 2020, Tedros Ghebreyesus a spus că experții au avut multe probleme de luat în calcul. „Trebuia să găsim un nume care să nu să refere la o locație geografică, la un individ sau la un grup de oameni și care este, de asemenea, și pronunțabil, și legat de boală”, a explicat oficialul.
„Folosesc numele animalului meu de companie!”
Aiurea! „Primul an a fost amuzant”, a spus și Kovid Jain, 28 de ani, din orașul indian Indore. Jain, care care s-a căsătorit în decembrie 2020, a adăugat că „prietenii mei obișnuiau să spună: Kovid se mărită în vremurile de Covid”.
Acum, ea optează să nu-și folosească numele în public, apelând, în schimb, la numele soțului ei sau la alte porecle, „doar pentru a mă scuti de batjocura nedorită. Folosesc inițialele mele, KJ, sau numele animalului meu de companie, Koko, pentru a evita atenția”.
Acest lucru este dificil pentru Jain, care spune că își iubește numele, mai ales că are „un sens profund”. Tatăl ei, care este profesor, l-a ales.
După ce i-am urat cuiva un an nou fericit, mi-a transmis: Prefer să nu primesc o felicitare de Anul Nou din partea ta, Covid-19.
Kovid Jain, o indiancă:
La rândul el, Kovid Sonawane, 34 de ani, din Nagpur, statul indian Maharashtra, a spus că, deși înțelege latura amuzantă, este „în mare parte iritată de situație”, mai ales când glumele vin de la oameni din afara grupului său de prieteni.
La momentul în care pandemia și-a primit numele, India raportase doar trei cazuri de virus, potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.
Până vineri, 14 ianuarie, 485.752 de vieți au fost pierdute din cauza virusului în India, cu 36.850.962 de cazuri înregistrate în toată țara, potrivit datelor culese de Universitatea americană de medicină Johns Hopkins. India are 1,38 miliarde de suflete.
Rapperul Omarion: „Sunt muzician, nu o variantă Covid”
Acum, varianta Omicron, foarte contagioasă, a declanșat o creștere alarmantă a cazurilor în toată țara, unele provincii reintroducând măsuri de restricție pentru a preveni răspândirea infecției.
În consecință, nu doar oamenii botezați Kovid au fost afectați la nivel global.
Artistul american Omarion, 37 de ani, al cărui nume real este Omari Ishmael Grandberry, a reacționat, recent, pe Twitter.
„Sunt muzician, nu o variantă Covid”, a glumit rapperul, în timp ce le ura fanilor un An Nou fericit.
„Virusul” berii Corona
Și unele companii au fost forțate să reacționeze. Berea Corona a fost una dintre primele afectate.
„Noul coronavirus, care a fost descoperit pentru prima dată în Wuhan, China, nu are legătură cu berea Corona”, se arăta într-un articol Forbes, din ianuarie 2020.
În acea perioadă, oameni din întreaga lume căutau pe Google termeni precum „virusul berii” și „virusul berii Corona”, încercând să afle dacă infecția e asociată cu băutura produsă în Mexic.
Prietenii indianului Kovid Kapoor au făcut și ei legătura. L-au fotografiat ținând în mână o sticlă de bere, postând-o pe rețelele de socializare: „Hei, uitați-vă, este Kovid care are Corona!”.
Dar Kapoor, cofondatorul site-ului de planificare a călătoriilor Holidify, spune că glumele te ajută să depășești mai ușor vremuri atât de sumbre.
În timp ce numele bolii infecțioase a fost uneori folosit ca insultă rasială, Kapoor, care n-a dezvăluit dacă a fost sau nu infectat până acum, spune că nu a întâlnit așa ceva: „Am fost în Sri Lanka și oamenii au fost extrem de drăguți, amuzați de nume. Nu a fost niciun incident negativ”.
Este o glumă care, probabil, nu va muri așa ușor, va fi valabilă pentru tot restul vieții mele. M-am împăcat cu ea!
Kovid Kapoor, pentru India Express:
Foto: Profimedia