Laitmotivul examenului de luni a fost cuvântul ”ușor”: ”Supersimplu, toată lumea îl ia”, ”Extrem de ușor, nu putea fi mai simplu de-atât”, ”A fost ușor” – acestea au fost primele reacții ale absolvenților de clasa a 12-a după ce au ieșit din examen. Au avut la dispoziție trei ore să rezolve subiectele, dar mulți dintre ei au ieșit după prima oră și jumătate.
Părinții, mai emoționați decât copiii lor
Nu la fel de ușor a fost pentru părinții care și-au așteptat copiii afară, în fața Liceului Teoretic ”Mihail Sadoveanu”. Au recunoscut singuri că au mai mari emoții decât tinerii care dau cel mai important examen și nu au stat o clipă: s-au plimbat în susul și în josul străzii și au vorbit despre planurile de viitor ale copiilor lor, ce facultăți vor să urmeze, ce meserii și-au ales și cum abia așteaptă să termine examenele.
După ora 10.00, subiectele la română au început să circule pe site-urile de știri, dar adulții au privit totul cu scepticism.
”Cică a fost comedia, dar nu știu. Nu cred până nu văd”, a fost reacția unui părinte.
”Așa am citit și eu, că a fost «O scrisoare pierdută». E bine, deși al meu ar fi vrut «Moara cu noroc»”, a spus un altul.
Pandemia și comedia
Cătălina se așteaptă la cel puțin o notă de 8. Subiectul al treilea, care dă mari bătăi de cap absolvenților de liceu an de an, a fost ”oribil”, îl caracterizează tânăra, dar nu imposibil.
”Am avut emoții mari, mai ales când am văzut subiectele, pentru că nu eram pregătită pentru «O scrisoare pierdută», de I.L. Caragiale. Mă așteptam la orice altceva. Am scris, dar aș fi vrut «Enigma Otiliei» sau «Luceafărul»”, explică ea.
Mai dificil decât opera dramatică i s-a părut statul în casă în perioada stării de urgență și nehotărârea autorităților în ceea ce privește organizarea examenelor finale.
Vrea să termine săptămâna cu bine – și cu note mari -, ca apoi să dea admiterea la facultate. O așteaptă un loc la Facultatea de Limbi Străine, unde urmează să studieze intens chineza pentru a fi translator.
“N-am avut niciun stres”
Pentru Viorel, perioada pandemiei a avut un lucru bun: i-a dat mai mult timp să se pregătească pentru examen.
Subiectele i s-au părut ușoare și e sigur că nota nu va fi mai mică de 7. Dar nu știe ce va face după Bac.
”N-am nici cea mai mică idee. Nu m-am gândit la ce facultate să merg”, ridică el din umeri.
Dacă în primii trei ani de liceu nu prea și-au făcut griji, știind că Bac-ul e încă la o veșnicie distanță, tinerii s-au pus serios cu burta pe carte în clasa a 12-a.
”M-am apucat serios de învățat cred că din septembrie. Examenul la română a fost chiar ușor, așa mi s-a părut. Aș fi vrut să pice poezie. Dacă aș lua 8, aș fi mulțumit. Vreau să intru la Politehnică”, spune Andrei, la ieșirea din examen.
Prietenul lui, Florin, îl aprobă: comedia e cea mai simplă specie a genului epic.
Nu putea fi mai ușor de atât. N-am avut niciun stres. M-am pregătit câteva ore pe zi la fiecare materie. Și s-a văzut, că a fost ușor pentru mine. Mă aștept la un minim 9, să fiu sincer”, mărturisește Florin, care vrea să studieze marketingul și știința afacerilor.
Aproximativ 135.000 de absolvenți de liceu au dat luni prima probă la examenul de bacalaureat, la limba română. Un singur candidat a avut astăzi temperatura peste 37,3 grade Celsius la triajul epidemiologic.
Miercuri urmează a doua probă a examenului, cea a profilului, iar vineri este proba la alegere.
Foto principală: Dumitru Angelescu / Libertatea