Anunțul privind votul în Consiliul Uniunii Europene de primire parțială a României și Bulgariei în Schengen a venit la câteva ore după ce Viena confirmase că a acceptat acordul cu România și Bulgaria cu privire la Air Schengen.
Decizia înseamnă că românii vor putea călători liber pe cale aeriană în interiorul UE și în țările Schengen și se elimină controalele la frontierele maritime.
Deocamdată, nu există un calendar pentru aderarea și cu granițele terestre. Comisia Europeană a precizat că discuțiile în acest sens vor continua anul viitor „și se estimează că o decizie în acest sens va fi luată de către Consiliu într-un interval de timp rezonabil”.
Șeful Consiliului European: „Un pas mult așteptat”
„Felicitări României şi Bulgariei pentru extinderea spaţiului Schengen pentru pasagerii transportului maritim şi aerian”, a transmis preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pe X, fostă Twitter.
El a precizat că acesta este „un pas mult aşteptat de cetăţenii români şi bulgari pentru a se bucura de o mai mare libertate de mişcare, cu perspectiva transportului terestru, care va urma”.
Congratulations to Romania and Bulgaria on the extension of #Schengen for maritime and air transport passengers.
— Charles Michel (@CharlesMichel) December 30, 2023
A long awaited step for Romanian and Bulgarian citizens to enjoy easier freedom of movement with the perspective of land transport to come. https://t.co/yDIdARSEOm
Ursula von der Leyen: „Au muncit din greu, o merită”
La rândul ei, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că decizia reprezintă „un pas major înainte”, într-un mesaj publicat în limba română, bulgară și engleză, pe contul ei de X.
„O zi de mare mândrie pentru Bulgaria şi România. Decizia de a elimina controalele la frontierele interne aeriene şi maritime cu Bulgaria şi România este un pas important pentru ei şi pentru spaţiul Schengen. Ambele ţări au muncit din greu pentru asta. Ambele ţări o merită. Vor face Schengen şi mai puternic”, a scris preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
O zi de mare mândrie pentru România și Bulgaria.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 30, 2023
Decizia de a elimina controalele la frontierele interne aeriene și maritime cu 🇷🇴🇧🇬 reprezintă un pas major înainte, pentru ele și pentru spațiul Schengen.
🇷🇴🇧🇬 au muncit din greu.
🇷🇴🇧🇬 o merită.
Vor face Schengen și mai… pic.twitter.com/D5fwqoWl28
Șefa Parlamentului European: „Face ca Uniunea noastră să fie mai puternică”
„Felicitări cetăţenilor din România şi Bulgaria pentru aderarea la spaţiul Schengen, odată cu ridicarea controalelor la frontierele maritime şi aeriene. A durat mult timp. Aceasta face ca Uniunea noastră să fie mai puternică şi ca poparele noastre să fie mai în siguranţă. Europa uneşte”, a transmis şi preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, pe X.
Congratulations to the people of Romania and Bulgaria for joining the Schengen area with the lifting of maritime and air border controls.
— Roberta Metsola (@EP_President) December 30, 2023
It was a long time coming. It makes our Union stronger and our people safer.
Europe unites. 🇪🇺🇹🇩🇧🇬
Iohannis: „Obiectivul rămâne intrarea completă”
După decizia unanimă a Consiliului UE, președintele Klaus Iohannis a spus că „acest rezultat pozitiv de etapă se datorează implicării active a tuturor instituțiilor cu atribuții în materie, mai ales Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Afacerilor Externe”.
El a adăugat că „obiectivul prioritar al României rămâne acela de a aplica integral acquis-ul Schengen” prin „eliminarea controalelor la frontierele terestre interne, așa cum prevede și Decizia Consiliului UE adoptată astăzi”, a adăugat el.
Ciolacu: „Am promis, am făcut!”
În România, liderii PSD și PNL au salutat aproape simultan decizia intrării aeriene și maritime în Schengen din martie 2024.
„Am promis, am făcut! Acum este oficial: din martie, se ridică granițele aeriene și maritime și vom putea emite vize Schengen. După 13 ani de eșecuri și umilințe, acest Guvern a pornit un proces care de astăzi este ireversibil. Anul viitor vom continua eforturile pentru a închide definitiv acest proces”, a transmis Marcel Ciolacu, premierul și liderul PSD, pe pagina sa de Facebook.
La rândul său, Nicolae Ciucă, liderul PNL și președintele Senatului, a subliniat că „este o promisiune îndeplinită”.
„Admiterea României în Spațiul Schengen este o promisiune îndeplinită. Fiind vorba despre cel mai important obiectiv de țară după integrarea în Uniunea Europeană și în NATO, PNL a lucrat continuu pentru atingerea acestui proiect de țară. Toți miniștrii liberali ai Afacerilor Interne, ai Justiției și ai Afacerilor Externe din 2019 până azi au făcut din dosarul Schengen o prioritate. Acordul pentru ridicarea controalelor la frontierele aeriene și maritime este o etapă foarte importantă și vom continua, în 2024, să lucrăm pentru un succes deplin, reprezentat de intrarea în Spațiul Schengen și cu granițele terestre”, a spus Nicolae Ciucă, pe Facebook.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
traianberchiu • 01.01.2024, 08:12
Da, meritam sa intram in Schengen, dar total, nu doar aerian si maritim. Noi indeplinim criteriile de aderare de peste 10 ani, dar am ramas la mana Austriei, o tara filorusa, care s-a opus de fiecare data.