Potrivit proiectului publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe, accizele vor creşte cu 22% pentru benzină şi cu 14% pentru motorină. Guvernul vrea ca modificările să fie aplicate de la 1 septembrie.

Astfel, accizele la carburanți ar putea reveni la nivelul din anul 2016, creșterea fiind propusă pentru că au scăzut încasările la buget din această taxă cu 634,3 milioane lei, iar prețurile la motorină sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană (UE), după Luxemburg și Bulgaria, conform unui proiect de ordonanță privind modificarea Codului fiscal, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Evident, imediat au apărut reacții din partea transportatorilor, care amenință deja cu proteste după anunțul majorării accizei la carburanți, dar și a politicienilor, însă și guvernatoul Băncii Naționale a României (BNR) și-a spus punctul de vedere.

Reacții după anunțul creșterii accizelor la benzină și motorină.  UNTRR: Majorarea accizei la carburanți poate aduce pierderi la bugetul de stat

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) consideră că o majorare a accizei la carburanți ar putea aduce pierderi la bugetul de stat și solicită Guvernului să nu adopte o astfel de măsură de la 1 septembrie 2017, se arată într-un comunicat al UNTRR, remis miercuri, Agerpres.

Elena Lasconi spune că Georgescu ar trebui consultat de un psihiatru. „Nu avem în program promovarea LGBTQ și nu vom trimite tineri pe front. E propagandă rusească”
Recomandări
Elena Lasconi spune că Georgescu ar trebui consultat de un psihiatru. „Nu avem în program promovarea LGBTQ și nu vom trimite tineri pe front. E propagandă rusească”

Mai mult, transportatorii amenință cu proteste și alte măsuri, în contextul în care Guvernul vrea să mărească accizele la carburanți, potrivit unui proiect de lege. Concret, liderii transportatorilir au spus că iau în calcul creşterea tarifelor de transport marfă, respectiv a biletelor de transport călători, refuzul de a mai alimenta din România şi proteste în Piaţa Victoriei.

Reacții după anunțul creșterii accizelor la benzină și motorină.  Tăriceanu: Propunerea este de a introduce o mică majorare a accizei la carburanți, cu impact nesemnificativ asupra prețului

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat marți că Ministerul Finanțelor are în proiect o majorare a accizelor la carburanți cu un impact nesemnificativ asupra prețului la pompă.

„Nu am văzut proiectul de ordonanță. Sunt la curent cu această propunere de majorare a unor accize. (…) Accizele au fost reduse, euro acciza a fost eliminată. Din păcate, ceea ce ne așteptam să se întâmple și anume o reducere a prețului carburantului la consumator, la pompă cum se spune, nu s-a întâmplat. Știu că au avut loc discuții la nivelul Guvernului cu operatorii economici din domeniul petrolier, din companiile de profil și propunerea care se are în vedere, dar sunt mai multe variante în lucru, este de a introduce o mică majorare a accizei care practic va avea un impact nesemnificativ asupra prețului la consumator, deci pentru consumator nu va fi o povară”, a afirmat Tăriceanu, la finalul ședinței Biroului permanent al Senatului.

Potrivit lui Tăriceanu, discuția pe care MFP a purtat-o cu operatorii economici este ca această creștere „să fie practic absorbită în preț”, având în vedere că în momentul acesta prețul barilului și prețul carburanților sunt reduse.

De ce neutralitatea României, dorită de Călin Georgescu, reprezintă propagandă rusă
Recomandări
De ce neutralitatea României, dorită de Călin Georgescu, reprezintă propagandă rusă

Întrebat dacă apreciază că o creștere cu 22% a prețului carburanților este nesemnificativă, președintele Senatului a spus că „la prețul actual, nu va fi o majorare cu 22 de procente”.

Reacții după anunțul creșterii accizelor la benzină și motorină. Raluca Turcan: Proiectul privind creșterea accizelor la carburanți este în afara angajamentului electoral al PSD

Raluca Turcan, prim-vicepreședintele PNL, a susținut marți că proiectul Guvernului privind accizele la carburanți de la 1 septembrie este în afara angajamentului electoral al PSD.

„Proiectul privind creșterea accizelor la carburanți este în afara angajamentului electoral al PSD. PSD nu le-a vorbit oamenilor în campania electorală nici că o să revină asupra pensiilor speciale, nu le-a vorbit oamenilor de afaceri despre supraimpozitările pe care urmează să le introducă pentru a lua de la cei care produc și a oferi susținere financiară în sectorul bugetar. Iată acum o altă măsură care se prefigurează, de a lua de la cetățenii de bună credință sau consumatorii economici importanți o taxă în plus pentru a-și acoperi această incapacitate de a guverna. Practic, acciza înseamnă o taxă în plus. Oamenii, când au votat PSD, au știut că vor plăti taxe în plus?”, a declarat Turcan la Palatul Parlamentului, întrebată ce părere are despre proiectul Guvernului privind creșterea accizei la carburanți de la 1 septembrie.

Reacții după anunțul creșterii accizelor la benzină și motorină. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: Ne va afecta, va împinge inflația în sus

Majorarea accizei la carburanți va împinge inflația în sus, a afirmat, marți, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, întrebat despre propunerea Ministerului de Finanțe de a majora acciza la carburanți de la 1 septembrie, prin ordonanță de urgență.

„Ne va afecta. Deci, va împinge inflația în sus. Deocamdată nu am introdus-o, că e discuție încă. V-am precizat de multe ori că introducem în datele de prognoză informațiile care au un grad ridicat de certitudine. Discuțiile le lăsăm la capitolul discuții, eventual domeniul riscurilor. Acolo ați văzut, la riscuri? Politica fiscală și politica salarială, riscuri să împingă inflația în sus”, a subliniat Mugur Isărescu.

TikTok recunoaște o campanie ilegală de influențare a votului pentru Călin Georgescu și una a Sputnik. Răspunsurile nu i-au convins pe eurodeputați
Recomandări
TikTok recunoaște o campanie ilegală de influențare a votului pentru Călin Georgescu și una a Sputnik. Răspunsurile nu i-au convins pe eurodeputați

Balanța riscurilor referitoare la traiectoria inflației este evaluată a fi înclinată în sus, iar aici Isărescu a menționat conduita politicii fiscale și a celei a veniturilor, în contextul incertitudinilor legate de maniera de implementare a Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, de noile inițiative legislative specificate în Programul de guvernare vizând sfera taxării și a impozitării, dar și de posibila adoptare de măsuri fiscale corective pentru menținerea deficitului bugetar în țintele propuse. Tot la riscuri se menționează incertitudini privind magnitudinea creșterilor la prețurile gazelor naturale și energiei electrice.

Acesta a arătat, în conferința de prezentare a Raportului asupra inflației, că dinamica prognozată a prețurilor administrate este afectată semnificativ pentru anul în curs de măsura privind eliminarea unor taxe nefiscale începând cu luna februarie 2017 și de incertitudini privind evoluția acestora, în contextul evoluțiilor recente de pe piața energiei electrice și al finalizării procesului de liberalizare până la finele anului curent.

Potrivit guvernatorului BNR, rata anuală a inflației IPC a accelerat pe parcursul trimestrului II din 2017, iar printre determinanți acesta a menționat creșterea costurilor de producție, îndeosebi în industria alimentară, lărgirea excedentului de cerere agregată, creșterea prețului gazelor naturale și augmentarea schemei de sprijin pentru producătorii de energie electrică din surse regenerabile, manifestarea unor șocuri temporare de ofertă la nivelul citricelor și al fructelor meridionale, precum și majorarea prețurilor produselor din tutun, asociată doar parțial anticipatei modificări a accizei.

În sens contrar a acționat corecția înregistrată de cotațiile petrolului pe piețele internaționale.

Creșterile de preț au caracterizat majoritatea produselor din coșul de consum. De asemenea, presiunile acumulate pe plan intern încep să transpară la nivelul prețurilor de producție, odată cu disiparea influenței dezinflaționiste a mediului extern. Potrivit guvernatorului BNR, majorările de preț operate pe segmentul ‘energie’ în T2 inversează traiectoria descendentă a dinamicii anuale a prețurilor administrate.

Isărescu susține că viteza de creștere a consumului populației este similară perioadei pre-criză, iar nivelul scăzut al ratelor dobânzilor și diminuarea aversiunii la risc contribuie la creșterea rolului creditării în impulsionarea cererii. Gradul de utilizare a capacităților de producție depășește media pe termen lung în majoritatea grupelor industriale, dar investițiile trenează.

Banca Națională a României (BNR) a revizuit prognoza de inflație pentru finalul acestui an la 1,9%, în condițiile în care anterior estima un nivel al ratei inflației de 1,6%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale.


CITEȘTE ȘI… Cresc accizele la benzină și motorină. Guvernul vrea ca modificările să fie aplicate de la 1 septembrie


 

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

De ce a declarat subit președintele Coreei de Sud legea marțială. Ce presupune și ce se află în spatele măsurii controversate
Știrileprotv.ro
De ce a declarat subit președintele Coreei de Sud legea marțială. Ce presupune și ce se află în spatele măsurii controversate
Adevărul neștiut! De ce a divorțat Helmut Duckadam, după aproape trei decenii de căsnicie. S-a însurat apoi cu o femeie mult mai tânără: "Se scria că..."
Viva.ro
Adevărul neștiut! De ce a divorțat Helmut Duckadam, după aproape trei decenii de căsnicie. S-a însurat apoi cu o femeie mult mai tânără: "Se scria că..."
Celebrul actor și prezentator de la PRO TV s-a despărțit, după 18 de ani, de femeia cu care are 3 copii. Iar asta nu e tot
Libertateapentrufemei.ro
Celebrul actor și prezentator de la PRO TV s-a despărțit, după 18 de ani, de femeia cu care are 3 copii. Iar asta nu e tot
Gigantul american care construiește o fabrică în România. Investiție de 50 de milioane de euro
FANATIK.RO
Gigantul american care construiește o fabrică în România. Investiție de 50 de milioane de euro
Prințul Harry și Meghan Markle, în mijlocul unei noi CONTROVERSE! Cine îi acuză că își folosesc titlurile regale pentru a câștiga „sume uriașe de bani”
Elle.ro
Prințul Harry și Meghan Markle, în mijlocul unei noi CONTROVERSE! Cine îi acuză că își folosesc titlurile regale pentru a câștiga „sume uriașe de bani”
Călin Georgescu, discurs violent la adresa Bisericii, cu citate din controversatul guru Osho. Incredibil ce a spus despre români!
Unica.ro
Călin Georgescu, discurs violent la adresa Bisericii, cu citate din controversatul guru Osho. Incredibil ce a spus despre români!
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Corneliu Bjola, despre cum ar putea arăta România cu Călin Georgescu preşedinte. "De aici şi motivul pentru care Putin zâmbea satisfăcut"
Observatornews.ro
Corneliu Bjola, despre cum ar putea arăta România cu Călin Georgescu preşedinte. "De aici şi motivul pentru care Putin zâmbea satisfăcut"
Horoscop 4 decembrie 2024. Peștii știu foarte bine cum să facă față unor situații dificile, dar nu stau la fel de bine cu gestionarea situațiilor
HOROSCOP
Horoscop 4 decembrie 2024. Peștii știu foarte bine cum să facă față unor situații dificile, dar nu stau la fel de bine cu gestionarea situațiilor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI