Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic Theresa May au avut o discuţie telefonică după decizia anunţată de Donald Trump şi au convenit continuarea angajamentului lor în acest acord. Ulterior, cei trei lideri europeni au semnat o declaraţie comună în care arată că statele lor rămân angajate în acordul nuclear semnat la Viena, în 2015.
„Noi, E3, rămânen părţi în JCPOA” (n. red. – Joint Commprehensive Plan of Action, planul de acţiune cuprinzător comun). Guvernele noastre rămân angajate în asigurarea menţinerii acordului şi vor colabora cu toate părţile rămase în acord pentru a asigura menţinerea situaţiei”, se arată în declaraţia semnată de cancelarul german, Angela Merkel, de preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi de premierul britanic, Theresa May.
Anterior, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, anunţase că Uniunea este „hotărâtă să menţină” acordul prin care Iranul a acceptat să îşi îngheţe programul nuclear, în schimbul ridicării unor sancţiuni.
De partea cealaltă, preşedintele Iranului a afirmat că deocamdată ţara sa va respecta acordul, chiar şi fără participarea SUA. El a subliniat, totuşi, că după ce va discuta cu celelalte părţi semnatare ar putea să reia programul nuclear.
Barack Obama, despre decizia lui Trump: „O gravă eroare”
Totodată, fostul preşedinte american Barack Obama, cel care a semnat acest acord, a catalogat drept „o gravă eroare” decizia lui Donald Trump.
„Eu cred că decizia de a pune JCPOA în pericol fără vreo încălcare a acordului din partea iranienilor este o gravă eroare”, a declarat fostul preşedinte.
„Fără acest Acord, Statele Unite riscă să se confrunte cu opţiunea perdantă între un Iran dotat cu arme nucleare şi un alt război în Orientul Mijlociu. Acordul nu avea obiectivul soluţionării tuturor problemelor cu Iranul, dar este funcţional. Ştiam că Iranul este implicat în comportamente destabilizatoare, inclusiv prin susţinerea terorismului, prin ameninţări adresate Israelului şi altor vecini. Dar tocmai de aceea, este important să oprim Iranul să fabrice arme atomice”, a mai spus fostul preşedinte american, într-un mesaj categoric transmis pe reţelele de socializare.
Rusia: Acţiunile SUA demonstrează că Washingtonul este, de fapt, incapabil să poarte negocieri
Nici reacţia Rusiei nu s-a lăsat prea mult aşteptată. MAE rus a transmis că Moscova este „profund dezamăgită” de decizia preşedintelui american. Totodată, Ministerul rus de externe transmite, prin intermediul unui comunicat, că „acţiunile SUA demonstrează că Washingtonul este, de fapt, incapabil să poarte negocieri”.
„Statele Unite acţionează din nou în contradicţie cu poziţia majorităţii ţărilor, urmărind doar propriile interese înguste şi egoiste„, se menţionează în declaraţia Ministerului rus de Externe, ca Washingtonul „încalcă în mod flagrant legea internaţională”, acuză Moscova, care susţine că „nu există motive pentru perturbarea” acordului.
Citește și:
- Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul nuclear semnat cu Iranul
- Prima reacție a Iranului, după ce Donald Trump a anunțat retragerea SUA din acordul nuclear
- Franța, Marea Britanie și Germania regretă decizia lui Trump de a retrage SUA din Acordul nuclear cu Iranul
- Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, salută retragerea SUA din Acordul nuclear cu Iranul