Eurodeputatul liberal Siegfried Mureșan a scris pe contul său de Facebook, la doar câteva minute după adoptarea rezoluției că a votat favorabil deoarece ”Rezoluția Parlamentului European apără România și românii cinstiți de infractorul Liviu Dragnea și de încercările PSD-ALDE de a slăbi justiția. De aceea, am votat acum în favoarea acestei rezoluții”.
”Am votat în Parlamentul European o rezoluție care apără România și pe români de atacurile Guvernului PSD – ALDE. De doi ani de zile, românii ies în stradă cu steagul Uniunii Europene în spate, cerând sprijinul UE pentru apărarea democrației și a statului de drept din România. De doi ani de zile, Guvernul PSD – ALDE este surd la ce spun protestatarii și la ce spun partenerii europeni cu privire la legile justiției. De doi ani de zile, obiectivul coaliției de guvernare este unul singur: slăbirea actului justiției pentru a-l face scăpat pe președintele infractor al PSD, Liviu Dragnea. În data de 10 august, românii au ieșit din nou în stradă pentru a apăra statul de drept. Guvernanții au reacționat prin instituțiile de forță atacând cu gaze pe protestatarii pașnici și pe jurnaliștii care își făceau datoria. Guvernanții au continuat ulterior ofensiva promovând legi care îngrădesc activitatea societății civile și închid gura protestatarilor. Noi, în Parlamentul European, nu putem trece cu vederea toate aceste lucruri. Trebuie să transmitem un mesaj clar de susținere sutelor de mii de oameni care ies în stradă și protestează pentru statul de drept și pentru valorile europene. Trebuie să transmitem un mesaj clar de susținere zecilor de români care au fost loviți fără milă de autorități.
Despre asta este vorba în rezoluția votată astăzi de Parlamentul European. Este, în primul rând, o poziționare clară de partea oamenilor, a statului de drept și a independenței justiției în lupta cu guvernarea PSD – ALDE care vrea să pună mâna pe justiție. Parlamentul European condamnă, prin această rezoluție, intervenția violentă și disproporționată a autorităților la protestele din 10 august 2018. Totodată, cerem Parlamentului și Guvernului României să pună în aplicare pe deplin toate recomandările Comisiei Europene, ale GRECO și al Comisiei de la Veneția privind reformele în justiție, recomandări venite la solicitarea Partidului Național Liberal. Mai cerem Guvernului să se abțină de la orice reformă care ar pune în pericol respectarea statului de drept, inclusiv independența sistemului judiciar.
Rezoluția nu cere nicio sancțiune pentru România, rezoluția apără România și pe români de politicienii care vor să controleze justiția. Noi, PNL, am criticat dintotdeauna toate demersurile de slăbire a legilor justiției. Votul de astăzi în favoarea rezoluției și de susținere a oamenilor care vor justiție independentă este poziția firească ca urmare a demersurilor PNL de doi ani de zile de a se împotrivi tuturor atacurilor PSD – ALDE la valorile democratice europene”, este mesajul lui Siegfried Murețan.
Rezoluția privind statul de drept în România a fost votată și adoptată în Parlamentul European. Textul rezoluției semnalează îngrijorarea instituţiei Uniunii Europene (UE) privind modificarea legislaţiei penale şi judiciare țara noastră.
Rezoluția privind statul de drept în România a fost adoptată în urma votului în Parlamentul European. Rezoluția în ansamblul său a fost votată cu 473 de voturi ”pentru” și 151 de voturi ”împotrivă”. 40 de eurodeputați s-au abținut de la vot.
Rezoluţia împotriva României este o sancţiune politică a Parlamentul European care vizează direct Guvernul Dăncilă, nu România ca stat membru UE.
Astfel, adoptarea acestei rezoluții nu duce la activarea Articolului 7, care presupune suspendarea dreptului la vot pentru un stat membru UE. Documentul reprezintă însă un important vot de blam la adresa guvernării PSD-ALDE.
Criticile venite de la Bruxelles în ceea ce privește tema Justiției, care au luat forma unei rezoluții, vin în contextul în care România se pregătește să preia președinția rotativă a Consiliului UE, la 1 ianuarie. Este pentru prima oară când un stat care urmează să preia șefia UE este sancționat politic în acest fel.
Citește și: Are Simona Halep soluții, după despărțirea de Darren Cahill? „Nu poate fără antrenor”