Drepturile cetăţenilor europeni sunt prioritatea numărul unu a celor 27 de state ale Uniunii Europene după ieșirea Regatului Unit în 2019, a transmis Donald Tusk, președintele UE. ”Noi vrem să le asigurăm drepturi depline cetăţenilor europeni şi britanici”, a explicat el. ”Prima mea impresie a fost că oferta UE este sub așteptările noastre și riscă să înrăutățească situația cetățenilor. Dar va depinde de echipa noastră de negoiciere să analizeze oferta odată ce o vor primi în scrie”, a declarat Tusk.
Premierul Olandez, Mark Rutte a spus că sunt ”mii de întrebări de pus” după ce a ascultat prezentarea Theresei May, în timp ce omologul său belgian, Charles Michel o consideră ”vagă”. ”Nu vrem o pisică într-o geantă, Vrem ca drepturile cetățenilor europeni să fie garantate permanent”.
Cancelarul austriac Christian Kern a fost rezervat în declarațiile privind planul lui May. ”Este un prim pas pe care îl apreciem, dar multe detalii au fost lăsate pe dinafară. Mulți cetățeni europeni sunt îngrijorați și situația lor nu este acoperită de propunerea lui May. Mai este un drum foarte lung de negociat”.
Fostul premier belgian și coordonatorul negocierilor în vederea Brexitului în Parlamentul European, Guy Verhofstadt, a fost și el critic cu privire la oferta britanicilor. ”Oferta ‘generoasă a lui May nu garantează pe deplin drepturile cetățenilor europeni care trăiesc în marea Britanie. Să sperăm că propunerea scriesă, pe care o așteptăm luni, ne va oferi ceea ce așteptăm”, a scris acesta pe Twitter.
Planul oferit de Theresa May, joi seara, i-a nemulțumit și pe britanici. Primarul Londrei, Sadiq Khan l-a catalogat drept ”inacceptabil”.
”Premierul a avut la dispoziție un an întreg de la referendumul pentru ieșirea din UE să vină cu un plan, iar acesta nu se apropie măcar de garantarea pe deplin a drepturilor cetățenilor europeni care trăiesc în Marea Britanie”, a spus Khan într-o declarație.
„Propunerea ei nu se îndreaptă către cei trei milioane de cetățeni ai UE care trăiesc în Marea Britanie – dintre care un milion sunt londonezi – și nu le oferă certitudinea de care au nevoie pentru a-și face planuri pe termen lung pentru ei sau pentru familiile lor.
Este inacceptabil ca premierul să trateze cetățenii UE care trăiesc aici și contribuie la economia și societatea noastră ca pe monedă în negocieri, făcând astfel ca și britanicii care trăiesc în Europa, să fie tratați la fel”, a spus el.
Primarul Londrei i-a cerut premierului „să renunțe la abordarea ei extremă, Hard Brexit, și să garanteze drepturile cetățenilor UE în țara noastră și să încheie o înțelegere care să protejeze locurile de muncă, investițiile și prosperitatea în țară”.
Marea Britanie nu va obliga niciun cetățean al Uniunii Europene (UE) să părăsească teritoriul său după data efectivă a Brexit-ului, a dat asigurări joi Theresa May, în cursul summitului european de la Bruxelles, potrivit unei surse guvernamentale britanice.
Mai mult, aceștia vor beneficia de drepturi precum orice britanic, cum ar fi asistență medicală, educație și pensii.
Dar, în același timp, premierul britanic i-a avertizat pe cei 27 de omologi ai săi că va respinge orice competență a Curții de Justiție a UE (CJUE) pentru a tranșa litigiile referitoare la drepturile cetățenilor Uniunii după Brexit. Numai „foarte respectabilele noastre tribunale” vor putea rezolva aceste diferende, a precizat sursa.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!