UPDATE: În Marea Britanie, purtătorul de cuvânt al premierului Theresa May a declarat că Londra ”dezaprobă decizia Statelor Unite de a-şi transfera ambasada la Ierusalim şi de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului înaintea unui acord final privind statutul”.
”Ambasada britanică în Israel are sediul la Tel Aviv şi nu avem un proiect de a o transfera”, a subliniat purtătorul de cuvânt.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, susține că SUA au renunţat la rolul lor de mediator în procesul de pace din Orientul Mijlociu atunci când au decis să-şi mute ambasada în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.
”Prin ultimul pas făcut, Statele Unite au ales să fie parte a problemei mai degrabă decât a soluţiei şi şi-au pierdut rolul de mediere în procesul de pace”, a spus Erdogan într-un discurs organizat de grupul de reflecţie britanic Chatham House.
O poziție asemănătoare a avut și Kremlinul, care şi-a exprimat luni temerea că transferul Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim va duce la creşterea tensiunilor în Orientul Mijliociu, informează agenţiile de presă Reuters şi TASS, citate de Agerpres.
”Da, avem astfel de temeri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferinţă de presă, întrebat dacă Kremlinul nu se teme că această decizie a SUA ar putea alimenta tensiunile în zonă.
Noua ambasadă americană la Ierusalim îşi deschide luni porţile în clădirea consulatului SUA din cartierul Arnona din Ierusalim, pe fondul protestelor palestiniene în Fâşia Gaza şi Cisiordania
Citește și: ANALIZĂ | Revoluția fiscală a determinat creșterea primelor cu 68% în primul trimestru, dar salariile au scăzut cu 13%