Cel mai mare reactor de fuziune nucleară a început să fie asamblat, marți, la Cadarache, în sudul Franței. Costul total al proiectului este de 20 de miliarde de euro, informează Mediafax.
Cunoscut sub denumirea de ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor), megaproiectul va fi primul dispozitiv din lume care produce experimental energie prin fuziune nucleară și va testa noi tehnologii ale viitorului pentru producția la scară comercială a electricității bazate pe fuziune.
România s-a alăturat acestui proiect în 2009, printr-o echipă de cercetători și firme care colaborează cu ITER și produc componente pentru reactor. Oamenii de știință români au dezvoltat un material nou ce va acoperi pereții reactorului pentru ca acesta să reziste la producerea de plasmă fierbinte.
„Astăzi, în timp ce așteptăm cu nerăbdare faza de asamblare a mașinii, știm că partea cea mai grea se află înainte. Construirea mașinii bucată cu bucată va fi ca și cum ai asambla un puzzle tridimensional uriaș pe o cronologie complicată”, a spus Bernard Bigot, director general ITER.
„Cu fuziunea, energia nucleară poate fi o industrie a viitorului, cu atât mai mult cu cât este deja azi. ITER este clar un act de încredere în viitor”, a afirmat președintele Franței, Emanuel Macron.