„Prioritatea zero este siguranța, cu atât mai mult într-o centrală nuclearo-electrică. E de spus că la reactorul 1 nu am vorbit de o avarie în zona de producție a energiei nucleare, ci în zona clasică a centralei. A fost vorba de o pompă și au fost niște clapeți care au avut o avarie. Ea s-a remediat iar reactorul a fost repornit. E un reactor care se apropie de finalul primului ciclu de exploatare, de 30 de ani, și în 2027 el se va opri și va intra în retehnologizare, un proces care este absolut în grafic, așa cum ar trebui să fie”, a afirmat Sebastian Burduja, potrivit Digi 24.

Ministrul Energiei a explicat faptul că până în 2027 capacitatea de producție a reactorului poate fi înlocuită.

„Ne trebuie tot o formă de producție de energie în bandă, continuă, așa cum e energia nucleară. Avem la Mintia poate cea mai importantă investiție – 1.800 de MW, o investiție privată, centrală pe gaz cu termen de punere în funcțiune cel mai târziu mijlocul anului 2026”, a precizat Burduja

Acesta a făcut referire și la centrala de la Iernut, care ar urma să fie pusă în funcțiune la finalul acestui an. Totodată, există și centrala de la Ișalnița și de la Turceni (C.E. Oltenia).

„Aici vor fi încă 1.300 de MW, comparativ cu un reactor de 700 și ceva de MW, deci am fi mai mult decât acoperiți din această perspectivă”, a spus Burduja.

FOTO: Hepta

Urmărește-ne pe Google News