Astfel, timp de 10 minute, pe ecran a rulat motivația CNA și legislația în baza căreia s-a luat aceată decizie.
Potrivit Mediafax, decizia a fost luată în baza paragrafului 2 din articolul 3 al Legii Audiovizualului nr 504/2002: „Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”.
De asemenea, membrii CNA au luat în considerare paragrafele 4 şi 5 din articolul 40 din Codul de reglementare al audiovizualului: „(4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea. (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”. A fost indicat şi punctul 1 al articolului 34 din acelaşi document, „orice persoană are dreptul la propria imagine”.
Conducerea Realitatea TV și-a anunțat, anterior, timp de mai multe zile, telespectatorii despre suspendarea temporară a emisiei, decizie pe care o consideră abuzivă.
„Abuz al Consiliului Naţional al Audivizualului la adresa Realitatea TV. În urmă cu puţin timp, postul nostru de televiziune a fost sancţionat de CNA pentru că a informat. V-a adus informaţii despre mitingul diasporei din 10 august şi despre intervenţia dură a jandarmerie. Realitatea TV a fost monitorizată strict. Pentru modul în care v-am dezvăluit tot ceea ce s-a întâmplat în Piaţa Victoriei, CNA a hotărât să ne suspende emisia„, se specifica în anunţul publicat pe site-ul televiziunii.
Rareş Bogdan a comentat pe Facebook: „Fără precedent, au decis suspendarea emisiei! Astăzi 15 ianuarie 2019 – Ora 10.15 – 13.00, Şedinţă CNA! Abuz fără precedent. Nu am crezut că voi trăi aşa ceva!”.
De asemenea, directorul postului de televiziune, Edward Pastia, a criticat decizia luată de CNA.
„Suntem uluiţi de decizia CNA, este foarte greu să ne găsim cuvintele în asemenea situaţie. CNA instigă la cenzură, nu putem prezenta o realitate aşa cum o doreşte CNA sau aşa cum doreşte PSD sau PSD prin CNA. Noi prezentăm informaţiile aşa cum s-au întâmplat. Dacă cei de la CNA cred că e în regulă ca alte posturi, care până în 10 august au prezentat instigări la violenţă, să fie sancţionate cu 5-10 mii de lei, iar nouă să ni se închidă emisia… Să închizi un post de televiziune fără să ai vreo dovadă, e incredibil ce se întâmplă la acest CNA, nu înţelegem de ce s-a ajuns în asemenea hal. Dacă ei cred că închiderea unui post le rezolvă problemele se înşală. Libertatea de exprimare în România nu mai e de actualitate, nu trebuie să dai dovadă de asta, trebuie să spui ce frumos e partidul, ce frumos e Dragnea şi că jandarmii îşi fac treaba. Să spunem ce vor ei. Atunci, să ne dea un decalog… Lipsa lor de respect faţă de valorile unui stat civilizat e şocantă”.
Consiliul Naţional al Audiovizualului a adoptat sancţiunea cu şase voturi „pentru”, din nouă, a declarat Radu Herjeu, unul dintre membrii CNA care nu au susţinut decizia luată.
În decembrie 2018, CNA a aplicat amenzi de 1,6 milioane de lei posturilor TV românești, iar cele mai multe sancțiuni au fost aplicate stației Realitatea TV.
Ce alte posturi au fost obligate de CNA să-și suspende emisia
De-a lungul timpului, și alte posturi de televiziune din România au fost obligate de CNA să-și suspende emisia.
În februarie 2012, Antena 1 a fost obligată de CNA să înterupă emisia 10 minute, în prime-time.
În marite 2012, OTV a fost obligată să-și suspende emisia pentru 3 ore!
În noiembrie 2012, PRO TV și Antena 1 au fost obligate de CNA să oprească emisia câte 10 minute, în prime-time.
La 22 ianuarie 2013, CNA a retras licența de emisie a OTV cu două luni înainte de expirarea acesteia. Motivul: neplata amenzilor în valoare de 1,7 milioane de lei primite în perioada 2009-2012.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro