De pe frontul din estul țării, din orașul asediat Avdiivka, mai mulți militari ucraineni au explicat pentru El Pais cum se manifestă superioritatea rușilor, dar și cât de determinați par soldații Moscovei să moară pentru cucerirea obiectivelor.

Unul dintre interlocutori, Ivan, are rolul de a coordona companiile de asalt ale Brigăzii 47 Mecanizate, una dintre unitățile ucrainene dotate cu armament modern donat de NATO. Inginer civil de profesie, Ivan a petrecut un an în pregătire înainte de a se alătura războiului, inclusiv patru luni în Germania și Lituania. Oamenii săi apără calea ferată de pe flancul nordic al orașului Avdiivka.

Linia de cale ferată este înălțată, servind drept zid de susținere împotriva blindatelor rusești care avansează. De acolo poate fi încetinită și mișcarea infanteriei. „Dacă rușii preiau controlul asupra căii ferate, va fi un dezastru”, a explicat el pentru El Pais.

Dezastru înseamnă, în termeni practici, că rușii vor putea asigura înaintarea trupelor lor pentru a înconjura Avdiivka dinspre nord.

Asaltul rusesc se concentrează în apropierea fabricii de cocs din oraș, cea mai mare uzină de producție a acestui tip de combustibil din Europa. Problema este că inamicul a străpuns deja o porțiune de trei kilometri din linia de cale ferată.

„Nu au controlul. Într-o singură zi putem lua și pierde poziții acolo de trei ori. Ne luptăm de la 30 de metri”, a explicat Ivan. „Ei continuă să vină, în plutoane de 10-15 oameni. Ne atacă în mod constant”, a adăugat el.

Pierderi mari în ambele tabere

Pierderile rusești sunt nenumărate, a spus Ivan, dar și de partea ucraineană sunt foarte mari: el însuși și-a pierdut întregul pluton de 17 oameni, fie morți, fie capturați.

Cea mai mare parte a Brigăzii 47 Mecanizate a fost transferată la Avdiivka la mijlocul lunii octombrie, când a început actuala ofensivă rusă pentru cucerirea orașului. Ivan și oamenii săi participaseră anterior la contraofensiva ucraineană de vară de pe frontul din Zaporojie.

Brigada 47 a avut mult de suferit în primele trei luni ale contraofensivei, când Kievul a optat pentru o strategie de asalturi cu coloane blindate mari. Câmpurile minate rusești și apărarea fortificată au încetinit înaintarea, iar artileria inamică și bombele cu drone au distrus cu ușurință vehiculele și trupele.

Surse militare de pe frontul din Zaporojie au declarat pentru El Pais că Brigada 47 a pierdut peste 30% din efective în acea bătălie: aproximativ 2.000 din cei 5.000 de soldați ai săi. Ivan spune că și-a văzut 16 dintre camarazii săi murind.

„Dar este mai rău din punct de vedere emoțional în Avdiivka”, a spus el el, „pentru că apărarea este mai grea pentru moral decât atacul”. „Trebuie să te rogi, adăpostit în tranșee timp de patru zile, cât durează rotațiile, ca artileria lor să nu te ucidă, iar apoi să reziști asaltului după asalt al infanteriei lor”, a mai spus el.

Ucrainenii și unii observatori spun că rușii au pierdut la Avdiivka sute de vehicule blindate și mii de militari. Conturile de propagandă militară ucraineană de pe rețelele sociale au distribuit numeroase clipuri cu distrugerile provocate forțelor Moscovei, în special de munițiile cu dispersie furnizate de Statele Unite.

Dar Ivan nu exprimă neapărat o mare încredere. În afară de pregătirea trupelor lor, a spus el, rușii sunt superiori din toate punctele de vedere și au resurse de rezervă. „Dacă vor lua calea ferată, vor trimite din nou blindatele, iar dacă din linia lor ies 10 vehicule, artileria noastră le va lovi, da, dar patru vor trece și vor ajunge la destinație”, a avertizat el.

Ca niște „zombi”

Ivan a subliniat principala diferență dintre armata ucraineană și cea rusă din Zaporojie: unitatea sa a înconjurat o poziție rusă apărată de soldați profesioniști dintr-o divizie aeropurtată. Forța adversă a rămas în cele din urmă fără muniție și a fost îndemnată în mod repetat să se predea, potrivit relatării sale.

În schimb, inamicul s-a aruncat în aer cu grenade. „Nu cunosc niciun ucrainean care să fi făcut asta. Ei au o altă concepție despre viață: rușii sunt mai pregătiți pentru război și pentru a muri”, a spus el.

Cuvintele sale coincid cu declarațiile făcute pentru The Economist de Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene. Cea mai mare greșeală, a recunoscut acesta, a fost să creadă că cei 150.000 de soldați ruși uciși în Ucraina ar fi de ajuns pentru ca Kremlinul să oprească războiul.

Nu este singura observație de acest gen făcută de soldații ucraineni din prima linie. Un comandant de companie din Brigada 110 Mecanizată Separată, identificat sub numele fictiv de Seth, a subliniat pentru El Pais că infanteriștii ruși se comportă ca niște „zombi”, pentru că avansează chiar și în fața unei morți aproape sigure.

Serviciile de informații americane au declarat în octombrie că sunt sigure că ordinele înaltului comandament rus sunt de a împușca soldații care se retrag în timpul unui atac.

„Este ca în Bahmut, avansează nebunește, ca niște zombi, pentru că vor să cucerească Avdiivka, indiferent de ce este nevoie”, a spus și Alexander, comandantul unei unități care operează un obuzier american Paladin în cadrul Brigăzii 47.

Superioritatea Rusiei

Dar nu e doar asta. Seth a admis ceea ce au observat și unii experții, precum și ofițeri pe frontul de la Avdiivka: una dintre cele mai mari schimbări din război a fost saltul înainte al Moscovei în ceea ce privește folosirea dronelor.

Superioritatea aeriană rusă asupra armatei ucrainene este copleșitoare, spun ofițeri militari precum Seth. Cele mai folosite modele sunt aceleași: dronele de recunoaștere Orlan observă totul de la trei kilometri deasupra solului. Apoi, în câteva minute sosesc dronele de bombardament Lancet.

Alexander a spus și el că la fel ca în Bahmut, au fost zile în Avdiivka în care au existat până la 300 de drone pe cer.

Diferența este că Paladin-ul său nu are suficientă muniție: dacă în Bahmut în aprilie și în vară, la Orihiv, pe frontul din Zaporojie, unitatea sa trăgea între 100 și 150 de obuze pe zi, în Avdiivka nu mai poate trage decât 15 obuze.

Potrivit veteranului militar, tunurile își pierd și precizia din cauza faptului că sunt folosite atât de mult. În vară, Paladinul său avea o marjă de eroare de șapte metri deasupra țintei, acum este de 70 de metri.

Lipsa de muniție

Lipsa de muniție pentru artileria ucraineană a fost confirmată de guvernul lui Volodimir Zelenski și de Zalujnîi, care a estimat că trupele sale nu vor avea un stoc suficient pentru a reveni la atac timp de cel puțin un an.

Aliații Kievului au rămas practic fără rezerve, iar industria militară occidentală nu va putea să-și înarmeze complet propriile țări și Ucraina până la sfârșitul anului 2024, potrivit estimărilor făcute de Zalujnîi, dar și de alți experți.

Acest deficit explică, de asemenea, unul dintre cele mai mari avantaje ale Rusiei în război, a subliniat pentru El Pais Roman, comandantul unei unități de mortiere din cadrul Brigăzii 110 separate ucrainene: tranșeele sale.

„Rușii sunt cu mult înaintea noastră în ceea ce privește ingineria tranșeelor”, a spus și Ivan. „Rușii avansează 300 sau 500 de metri și sapă, avansează 300 de metri și sapă și iar sapă. Tranșeele lor sunt mai adânci și mai sigure decât ale noastre. Ei câștigă teren și îl securizează. Când luăm una dintre pozițiile lor, suntem fericiți, pentru că suntem mai în siguranță decât în ale noastre”, a spus el.

Roman a subliniat că abilitatea rușilor de a săpa tranșee are legătură cu faptul că ucraineniii nu au suficientă muniție pentru a împiedica acest lucru. Potrivit calculelor sale, dacă la începutul războiului mortierele sale puteau trage un obuz la fiecare trei obuze inamice, acum diferența este de unul la opt.

Zalujnîi a detaliat în interviul pentru The Economist că războiul a intrat într-o nouă fază, cea a conflictului pozițional, în care marile manevre și avansările rapide nu mai sunt fezabile. Acum predomină focul de descurajare și asalturile infanteriei asupra unor poziții specifice, a spus el.

În acest scop, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene a cerut aliaților internaționali ai Kievului cea mai avansată tehnologie pentru a prelua controlul aerian, cu drone și arme cu unde electromagnetice pentru a contracara vehiculele fără pilot ale inamicului.

Concluzia lui Zalujnîi, potrivit căreia frontul a stagnat, a fost respinsă de Zelenski, dar a generat o undă de pesimism în rândul populației ucrainene și al comunității internaționale.

Pentru soldații de pe front, comandantul nu a oferit însă vreo noutate. „Nimic din ceea ce a spus nu a fost nou pentru noi. A fost un mesaj pentru partenerii noștri din străinătate, pentru a-i avertiza că aceasta este situația”, a explicat Ivan pentru El Pais.

Urmărește-ne pe Google News