Reprezentanții autoproclamatei Republici Populare Luhansk au emis o declarație în care au susținut că forțele ucrainene au folosit mortiere, lansatoare de grenade și o mitralieră în patru incidente separate joi și au precizat că încearcă să stabilească dacă există victime.
„Forțele armate ale Ucrainei au încălcat în mod grosolan regimul de încetare a focului, folosind arme grele, care, conform acordurilor de la Minsk, ar trebui să fie retrase”, se arată în declarație.
Ucraina neagă că a bombardat pozițiile separatiștilor din estul țării, în condițiile în care nu este clar cât de grave au fost incidentele reclamate de rebelii proruși și nu a existat o reacție imediată a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care monitorizează situația din estul Ucrainei.
Mai mult, reprezentanții militari ucraineni spun că, de fapt, propriile poziții au fost supuse unui tir cu arme grele de către separatiști.
„În ciuda faptului că s-a tras asupra pozițiilor noastre cu arme interzise, inclusiv cu artilerie de 122 mm, trupele ucrainene nu au deschis focul ca răspuns”, a declarat, joi, un ofițer de presă al armatei ucrainene.
Pe de altă parte, Statele Unite au acuzat miercuri Rusia că este pe cale să creeze pretexte pentru a putea ataca Ucraina.
„Suntem foarte îngrijoraţi pentru că ştim foarte bine că ruşii vor să invoce un pretext inventat înainte de a lansa o agresiune. Este exact ce au făcut în 2014: aceste acuzaţii de genocid sunt un ecou tulburător a ceea ce am auzit în 2014 despre persecutarea vorbitorilor de limbă rusă în estul Ucrainei şi Crimeea”, a precizat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat din SUA.
„Conform avertismentelor noastre din ultimele săptămâni, vedem numeroase poveşti în presă ale oficialilor ruşi şi ale mass-media ruse, fiecare dintre acestea putând fi folosită ca pretext pentru o invazie. Ne temem că acest lucru s-ar putea întâmpla în orice moment şi lumea trebuie să fie pregătită pentru asta”, a avertizat Ned Price.
Casa Albă susține că prezența militară rusă la granița cu Ucraina a crescut cu până la 7.000 de soldați, în ciuda declarațiilor Moscovei că a început retragerea trupelor.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a spus, miercuri, că nu a văzut retragere, doar că trupele rusești se mută pe alte poziții, avertizând că astfel de acțiuni vin înainte de o intervenție militară.
Rusia a anunțat că retrage trupe de la granița cu Ucraina, în timp ce președintele SUA, Joe Biden, a precizat că informația „nu a putut fi verificată”.
FOTO: EPA