Rebelii sirieni au ajuns vineri dimineaţă în apropiere de Alep, un mare oraş din nordul Siriei. „Au preluat controlul a peste 50 de oraşe şi sate din regiunile Alep şi Idlib”, a declarat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane, precizând totodată că luptele s-au soldat cu cel puţin 242 de morţi începând de miercuri.
Un oficial din cadrul forţelor de securitate a declarat că armata regimului de la Damasc a „trimis întăriri” la Alep, iar atacatorii „nu au ajuns la intrarea în oraş”.
Organizația Hayat Tahrir al-Sham (HTS) şi grupările aliate ei, unele apropiate de Turcia, au lansat miercuri o ofensivă fulger împotriva forţelor guvernamentale.
OSDO, un ONG cu sediul în Regatul Unit și care dispune de o reţea vastă de surse în Siria, a raportat vineri că 24 de civili au fost ucişi, dintre care 19 în lovituri ale aviaţiei ruse, un aliat al regimului de la Damasc, asupra zonelor rebele.
Acestea sunt cele mai violente ciocniri din 2020 încoace în nord-vestul Siriei, unde provincia Alep, în mare parte controlată de regimul lui Bashar al-Assad, se învecinează cu ultimul mare bastion rebel din Idlib.
Un corespondent al AFP prezent la fața locului a raportat despre lupte intense în jurul Alep, al doilea oraş ca mărime din Siria. „Sunt la aproape doi kilometri de oraşul Alep”, a declarat pentru AFP directorul OSDO.
Ei au bombardat pentru prima dată în patru ani oraşul Alep, având ca ţintă campusul universitar, unde patru civili au fost ucişi, potrivit agenţiei oficiale a regimului de la Damasc, Sana. „Obuze de artilerie au vizat o clădire universitară” din Alep, „provocând panică”, a transmis OSDO.
Un general al Gardienilor Revoluției, armata ideologică a regimului din Iran, a fost ucis joi în lupte. Iranul este un alt aliat important al regimului de la Damasc.
În timp ce armata rusă prezentă în Siria efectuează bombardamente asupra rebelilor și omoară civili, Kremlinul i-a cerut vineri lui Bashar al-Assad „să facă ordine cât mai repede” la Alep.
„Cerem ca autorităţile siriene să facă ordine în această zonă cât mai repede posibil şi să restabilească ordinea constituţională”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Întrebat despre informațiile neconfirmate potrivit cărora Bashar al-Assad s-ar fi deplasat la Moscova pentru discuții cu liderul de la Kremlin Vladimir Putin, Dmitri Peskov a spus că nu are „nimic de spus” în această privință.
Rusia intervine militar în Siria din septembrie 2015 în sprijinul lui Bashar al-Assad, aceasta fiind cea mai mare intervenție a sa în Orientul Mijlociu de la prăbușirea Uniunii Sovietice.
„Suntem profund îngrijorați de situația din nord-vestul Siriei. Atacurile necruțătoare din ultimele trei zile au provocat moartea a cel puțin 27 de civili, inclusiv copii de până la opt ani”, a declarat David Carden, coordonatorul adjunct al ONU pentru ajutor umanitar în regiune.