„Dumnezeu să aibă milă de fratele nostru Ismail Haniyeh, căzut martir în urma acestui odios atac”, a scris Erdogan pe reţeaua socială X, denunţând „barbaria sionistă”.

„Acest act revoltător vizează sabotarea cauzei palestiniene, glorioasa rezistenţă din Gaza şi lupta dreaptă a fraţilor noştri palestinieni şi demoralizarea şi intimidarea palestinienilor”, a adăugat şeful statului turc.

Liderul Hamas, care locuia frecvent în Turcia înainte de 7 octombrie, a fost primit în aprilie la Istanbul de preşedintele Erdogan, care numeşte Hamas „mişcare de eliberare”.

Turcia a oferit din 2011 un loc de refugiu responsabililor Hamas, în urma acordului în baza căruia au fost eliberaţi peste o mie de deţinuţi palestinieni în schimbul soldatului israelian Gilad Shalit.

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis miercuri, 31 iulie la Teheran, în Iran, au anunțat gruparea teroristă palestiniană Hamas și Gărzile Revoluționare ale Iranului.

Ismail Haniyeh a fost o figură importantă în diplomația internațională a Hamas și a avut un rol important în consolidarea capacității de luptă a grupării, în parte prin cultivarea relațiilor cu Iranul.

Hamas a descris asasinarea lui Ismail Haniyeh, atribuită Israelului, drept un „act de laşitate care nu va rămâne nepedepsit”. Israelul încă nu a venit cu o reacție.

Aliații și chiar foștii rivali ai lui Haniyeh au intervenit pentru a condamna asasinatul, pe fondul temerilor că moartea sa în timpul unei vizite la Teheran ar duce la o escaladare a conflictului.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că nu crede că războiul în Orientul Mijlociu este inevitabil, dar dacă Israelul ar fi atacat, SUA ar ajuta la apărarea acestuia.

Urmărește-ne pe Google News