Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, prezent la New York pentru a participa la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, a vorbit în cadrul interviului de la PBS despre războiul din Ucraina și a dezvăluit ce a discutat cu Vladimir Putin în Uzbekistan.
Dialogul președintelui turc Recep Erdogan cu jurnalista Judy Woodruff
Judy Woodruff: În ceea ce privește războiul, cum îl vedeți? Ați spus săptămâna aceasta că sunteți de părere că ar trebui să se termine cât mai curând posibil. Cum credeți că se va sfârși și cât de repede?
Recep Tayyip Erdogan: Cel mai important, atitudinea Rusiei va fi foarte, foarte importantă aici. În Uzbekistan, m-am întâlnit cu președintele Putin și am avut discuții foarte ample cu el, care îmi arată că este dispus să pună capăt acestei situații cât mai curând posibil. Aceasta a fost impresia mea, pentru că modul în care decurg lucrurile în acest moment este destul de problematic. 200 de ostatici vor fi schimbați în urma unui acord între părți. Cred că se va face un pas semnificativ înainte.
Judy Woodruff: Ar trebui să i se permită Rusiei să păstreze o parte din teritoriul pe care l-a luat din Ucraina de când a invadat-o în februarie? Ar trebui ca acest lucru să facă parte dintr-o soluție la acest conflict?
Recep Tayyip Erdogan: Nu și, fără îndoială, nu. Când vorbim despre un acord reciproc, la asta ne referim. Dacă se va stabili o pace în Ucraina, desigur, returnarea terenurilor care au fost invadate va deveni cu adevărat importantă. Aceasta este ceea ce se așteaptă. Aceasta este ceea ce se dorește. Putin a făcut anumiți pași. Noi am făcut anumiți pași. Terenurile care au fost invadate vor fi returnate Ucrainei.
Judy Woodruff: Ar trebui să i se permită Rusiei să păstreze Crimeea?
Recep Tayyip Erdogan: Încă din 2014 am discutat cu dragul meu prieten Putin despre acest lucru și asta este ceea ce i-am cerut. I-am cerut să returneze Crimeea proprietarilor de drept. Aceștia sunt, în același timp, urmașii noștri, oamenii care trăiesc acolo. Dacă ați face acest pas înainte, dacă ați putea să ne lăsați pe noi, ați ușura și tătarii din Crimeea, și Ucraina, de asemenea. Asta este ceea ce am spus întotdeauna. Dar de atunci, din păcate, nu s-a făcut niciun pas înainte.
Judy Woodruff: Recunoaște președintele Putin că a calculat greșit, că a subestimat foarte mult voința poporului ucrainean de a-și apăra propria țară?
Recep Tayyip Erdogan: Niciun lider nu ar spune că a fost o greșeală. Nimeni nu va spune: da, am făcut o greșeală. Același lucru se poate aplica și în cazul Ucrainei. Credeți că atunci când Zelenski merge înainte, simte că a făcut o greșeală? Liderilor, atunci când pornesc pe drum, le va fi foarte greu să se întoarcă. Este foarte dificil pentru lideri să se întoarcă înapoi.
Judy Woodruff: Această invazie a rușilor este justificată?
Recep Tayyip Erdogan: Ei bine, nicio invazie nu poate fi justificată. O invazie nu poate fi justificată.
Judy Woodruff: S-au găsit gropi comune în urma plecării trupelor ruse. Cine ar trebui să fie tras la răspundere? Ar trebui ca președintele Putin să fie tras la răspundere?
Recep Tayyip Erdogan: În legătură cu această problemă, răspunsul ideal ar putea fi dat în urma activităților întreprinse de Națiunile Unite.
Odată cu activitățile Națiunilor Unite, ar trebui să se facă lumină în aceste cazuri. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, în calitate de lider al unei țări, îmi va fi dificil să explic aceste probleme, să vin cu o declarație. Altfel ne va aduce în poziția noastră de țară care nu urmează o politică externă echilibrată. Nu putem ține partea nimănui. Nu putem lua partea cuiva. Și nu ar fi corect pentru noi să facem asta.
Judy Woodruff: Dacă investigațiile ONU arată că există dovezi că soldații ruși au comis aceste atrocități – și, după cum știți, au avut loc bombardamente asupra spitalelor, școlilor, civililor din Ucraina – ar trebui ca însuși președintele Putin să fie tras la răspundere?
Recep Tayyip Erdogan: Dacă o anchetă va duce la această concluzie, Putin va avea o reacție. Nu este corect să îl vedem pe Putin ca pe o persoană complet diferită, pentru că el acordă prioritate intereselor țării sale și luptă pentru interesele sale, pentru interesele țării sale.
În acest moment, în lupta dintre aceste două țări, noi discutăm în mod cuprinzător cu Putin. În același timp, vorbim în mod cuprinzător cu Zelenski. Și, în același timp, discutăm în mod cuprinzător cu Guterres. Iar Guterres vorbește, de fapt, cu toate părțile implicate. Dacă vrem să ajungem la o concluzie, nu vom ajunge la acea concluzie luând partea cuiva. Nu vom apăra un singur lider. Ci, în schimb, trebuie să căutăm o concluzie care să satisfacă toate părțile implicate.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia
Jumbo • 20.09.2022, 19:02
Ați înțeles greșit! De fapt puțin ii zicea sa lase tot Ciprul grecilor și sa nu se mai taraie prin Siria, ca i da nucleara😀