Erdogan a făcut acest apel după uciderea unei voluntare în timpul unui protest față de extinderea coloniilor israeliene în Cisiordania.

„Singurul pas care va opri aroganța israeliană, banditismul israelian și terorismul de stat al Israelului este alianța statelor musulmane”, a spus Erdogan la un eveniment organizat de asociația școlilor islamice în apropiere de Istanbul.

Liderul turc a subliniat totodată că demersurile recente ale Ankarei de îmbunătățire a relațiilor sale cu Cairo și regimul de la Damasc au ca obiectiv „formarea unei linii a solidarității față de amenințarea în creștere a expansionismului” împotriva Libanului și Siriei.

Erdogan l-a primit în cursul acestei săptămâni, la Ankara, pe liderul egiptean Abdel Fattah al-Sisi. Cei doi au discutat despre războiul din Gaza și modalitățile de a relua legăturile turco-egiptene, înghețate de multă vreme. Este vorba de prima întâlnire între liderii de stat turc și egiptean din ultimii 12 ani.

Normalizarea relațiilor între cele două țări a început în 2020, când Ankara s-a lansat în eforturi diplomatice privind diminuarea tensiunilor cu rivalii regionali, printre care Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită.

În iulie, Erdogan a spus că îl va invita și pe liderul sirian Bashar al-Assad la discuții privind reluarea relațiilor. Ankara și Damascul și-au întrerupt relațiile în 2011, după izbucnirea războiului civil din Siria.

Israelul nu a reacționat deocamdată la apelul lui Erdogan privind crearea alianței statelor musulmane.

Ayșenur Ezgi Eygi, o voluntară cu dublă cetățenie americano-turcă, a fost împușcată mortal de trupele israeliene în timp ce participa vineri la o manifestație împotriva expansiunii coloniilor în Cisiordania ocupată.

SUA au deplâns moartea „tragică” a voluntarei, în timp de Turcia a condamnat o „intervenţie barbară a Israelului”. Armata israeliană a recunoscut că a deschis focul în zonă, dar a precizat că investighează acest caz.

Urmărește-ne pe Google News