„544 de suspecţi au fost arestaţi în cadrul operaţiunii Cleşte-15”, a afirmat ministrul turc de interne Ali Yerlikaya pe contul său de X, fostul Twitter.

Operaţiunea, efectuată în 62 din cele 81 de provincii ale Turciei, a vizat „indivizi meniţi să integreze diferite niveluri ale funcţiei publice de către Feto”, acronim utilizat de conducerea de la Ankara pentru a desemna mişcarea religioasă a lui Gulen.

Mai exact, suspecţii sunt acuzaţi că s-au înscris la concursuri pentru funcţii publice la ordinul mişcării lui Gulen.

„Nu-i vom lăsa liniştiţi pe membrii Feto”, a avertizat ministrul Yerlikaya.

Aflat în exil autoimpus în SUA din 1999, Fethullah Gulen (83 de ani), aflat a conducerea unei mişcări pe cât de puternice, pe atât de opace, este considerat de fostul său aliat, Recep Tayyip Erdogan (70 de ani), responsabil pentru tentativa de lovitură de stat din iulie 2016. Erdogan îl acuză totodată pe imam că a pus în funcţiune un stat paralel menit să-l înlăture de la putere. Gulen neagă aceste acuzații.

După tentativa de puci, autorităţile turce au întreprins peste 300.000 de arestări, în special în rândurile poliţiei, justiţiei şi armatei, precum şi printre intelectuali. În plus, au declanșat urmăriri penale împotriva a aproape 700.000 de persoane, dintre care 3.000 au fost condamnate la închisoare pe viaţă pentru implicare în evenimentele tulburi din iulie 2016.

Urmărește-ne pe Google News