O altă categorie arată spre litera L, ceea ce presupune ca după scădere să existe o stagnare, în timp ce alții propun litera W – adică după cădere există o revenire, urmată de încă o scădere și o revenire, în dinți de fierăstrău.
Barry Ritholtz, fondator și director de investiții la Ritholtz Wealth Management, fost director al firmei de cercetare FusionIQ, autor de cărți și editorialist Bloomberg, are o altă propunere.
Ritholtz Wealth Management avea în luna ianuarie active în valoare de 708 milioane de dolari sub aripa sa, potrivit SmartAsset.com.
Potrivit acestuia, litera care exprimă cel mai bine evoluția economiei în pandemia este K.
“Litera «K» a devenit mai populară recent în discuțiile privind perspectivele economiei. Dacă ar fi să descrieți cea de-a 11-a literă a alfabetului englez pentru cineva care nu a văzut-o, ați putea nota că se distinge printr-o linie verticală, iar din mijlocul său pornesc două linii transversale, una înclinată la 45 de grade în sus față de orizontală, iar alta la 45 de grade în jos”, scrie el într-un editorial publicat de Bloomberg.
Unii beneficiază, alții se chinuie
Acesta spune că linia care crește simbolizează elementele economiei care au beneficiat de pe urma pandemiei.
Este vorba aici de giganții din tehnologie (Apple, Google, Microsoft), marii retaileri (Target, Walmart), retailerii online (Amazon, Shopify), sectorul de divertisment online (Netflix, Disney, YouTube – platformă deținută de Google), companiile pharma (Moderna, Johnson & Johsnon, Merck, Pfizer, AstraZeneca) și companiile care au ușurat munca de acasă (Zoom, Slack).
Potrivit lui Ritholtz, linia descendentă a literei K reprezintă restul economiei.
Această evoluție se observă și pe bursele din SUA, unde domeniile tehnologiei, comunicațiilor, și retailul au crescut de la începutul anului cu 31,6%, 18,4% și 16,9% până la apariția editorialului respectiv.
Între timp însă, au fost consemnate mai multe scăderi în ultimele zile.
În schimb, sectoarele bursiere cele mai lovite au fost energia, finanțele și utilitățile, care aveau scăderi de 40,3%, 18,7% și 8,2% de la începutul anului până la începutul lunii septembrie.
Economia, bazată pe inovație
Ritholtz notează că, deși disprețuiește ideea ca o singură literă să descrie economia, litera K reamintește de faptul că în ultimii 40 de ani, Statele Unite au devenit o țară care a beneficiat din plin de creșterea economică, productivitate și inovație.
De asemenea, el subliniază faptul că există o disproporție între veniturile muncitorilor și cele ale antreprenorilor. Mai exact, dacă în 1974 angajații primeau 64,5% din totalul venitului național, ponderea a scăzut la 56,8%.
Din cauză că averea nu este distribuită corect există acum inegalități.
Educația, cheia unor venituri mai mari
Acesta pune și o întrebare economiștilor, investitorilor de pe burse, decidenților și votanților: ultimii 40 de ani au făcut ca inegalitățile să devină elemente structurale ale economiei SUA? Poate acest lucru să fie reparat prin schimbări de taxe și protecții sociale? Sau ceva este fundamental defect în economia americană și necesită schimbări fundamentale?
Ritholtz mai arată că acest lucru a fost discutat încă de la criza financiară precedentă, din 2009, pentru că încă de atunci revenirea nu a fost distribuită echilibrat.
Salariile sunt determinate de domeniul în care lucrezi, zona în care ești și nivelul de educație. “Dacă ai fost în sectorul potrivit, lângă un oraș de succes, cu o diplomă, ai dus-o chiar bine. Restul forței de muncă s-a cam chinuit”, arată el.
Iar acest lucru se întâmpla încă dinainte de pandemie. Dacă nu ți-a plăcut cum a evoluat ultima expansiune economică, o să o urăști pe următoarea, căci diviziunile vor deveni și mai mari, continuă autorul.
Pentru că factorii care au impact asupra salariilor și șomajului sunt acum și mai pronunțați.
Acesta încheie spunând că nu a existat niciodată un moment mai prost pentru a renunța la scoală.
Muncitorii care au mai multă educație pur și simplu au o rată a șomajului mai mică și câștigă mai mulți bani. Iar acest lucru va deveni și mai pregnant în viitor.