Jurnalistul Libertatea Daniel Ionașcu a dezbătut acest subiect în cadrul emisiunii Adriana Nedelea LA FIX.
Bursa de la Tokyo a pierdut 5,1%, iar cea din Australia – dominată de companii din domeniul resurselor naturale – a pierdut 7,3%, cea mai mai mare scădere zilnică de la criza din 2008 încoace.
Indicele bursei de la Londra este în scădere cu 8%, cel al bursei de la Frankfurt cu 7%, iar cel al bursei de la Paris cu 6,3%.
La Milano, unul dintre cele mai afectate orașe europene, bursa era în scădere cu 8,6%, iar bursa de la Madrid cu 5,63%.
Cel mai mare declin al petrolului din 1991 încoace
Prețul petrolului a scăzut la rândul său cu 33%, după ce Arabia Saudită a decis creșterea producției. Prețul țițeiului Brent, tranzacționat la Londra, a scăzut cu 12 dolari, până la 33,2 dolari pe baril, în vreme ce țițeiul american se tranzacționa cu 29,48 dolari. Acesta este cel mai mare declin al petrolului din 1991 încoace, când începea Războiul din Golf.
Arabia Saudită a crescut producția pentru a pedepsi Rusia, care nu a fost de acord să reducă producția proprie în acord cu statele OPEC pentru a susține prețurile.
Astfel, acțiunile companiilor petroliere au scăzut dramatic. Acțiunile Shell au pierdut 20%, iar Tullow Oil cu 38%.
Față de maximele atinse recent, acțiunile sunt cu 20% sub nivelul în cauză.
Leul, la un nou record negativ
Și leul românesc a atins un nou minim istoric în fața euro, ajungând la 4,8184 unități pentru un euro.
Coroana norvegiană a scăzut cu 4,7%, însă yenul japonez a crescut cu 3,6%, deoarece este văzut ca o monedă de refugiu.
Coreea de Nord a tras proiectile
Concomitent, la aversiunea față de risc a investitorilor a venit și faptul că în această dimineață Coreea de Nord a tras trei proiectile în largul coastei de est a țării.
Numărul persoanelor infectate a trecut a 110.000 în întreaga lume, iar Italia a izolat nordul țării, o zonă cu 16 milioane de oameni.