Pentagonul lucreaza in secret la un proiect extrem de ambitios in cadrul caruia urmareste sa transforme rechinii in adevarati spioni ai oceanelor, relateaza site-ul Ananova. Astfel cercetatorii americani urmaresc elaborarea unei telecomenzi pentru monstrii marini, cu scopul de a-i putea dirija in misiunile lor de “spionaj” submarin.

Specialistii din cadrul Agentiei Proiectelor de Cercetare Avansata din industria de Aparare (DARPA) au prezentat programul in cadrul intalnirii stiintifice desfasurate in Honolulu, Hawaii. Cu acest prilej, cercetatorii americani au explicat ca au preferat rechinii pentru usurinta naturala cu care se deplaseaza sub apa, pentru sensibilitatea lor la stimulii electrici si capacitatea lor de a detecta urmele de substante chimice, informeaza publicatia “New Scientist”.

Potrivit sursei citate, in cadrul proiectului finantat de armata SUA a fost creat un implant neural care transmite semnale catre creierul rechinului purtator, facand posibila controlarea acestuia prin telecomanda. Pana in prezent, implantul a fost testat de catre biologul Jelle Atema de la Universitatea din Boston intr-un bazin, in care rechinul a fost angrenat in urmarirea unui miros-fantoma.

Coordonatorul proiectului, Walter Gomes, a anuntat ca urmatoarea etapa in evolutia programului e implantarea dispozitivelor pe rechinii albastri si lansarea lor in ocean de-a lungul coastei din Florida.

Leii de mare au fost folositi in razboiul din Irak

Pe langa mijloacele ultramoderne de care dispun trupele aliate, in razboiul din Irak au fost folosite si unitati formate din animale.

Marina americana a utilizat in zona Golfului lei de mare pentru actiuni militare. Este vorba de protejarea navelor impotriva actelor de sabotaj submarin. Conform cotidianului german “Berliner Morgenpost”, sase astfel de animale au participat in Golful Persic la razboiul impotriva Irakului. In cadrul unui program de aparare, leii de mare au fost invatati sa detecteze eventualii sabotori sau scafandri inamici care dau tarcoale navelor de lupta americane. Animalele se antreneaza timp de sase ore pe zi pentru a detecta orice prezenta nedorita in preajma bazelor sau vapoarelor americane.

“Zak” este unul din cei sase “agenti speciali” trimisi in Golf. In ciuda celor 145 de kilograme ale sale, odata ajuns in apa, leul de mare este neintrecut in viteza si agilitate.

 
 

Urmărește-ne pe Google News