• Procurorii au anonimizat și numele partidelor atunci când au transmis documentul către jurnaliști: inculpații „au discutat cu lideri ai Partidului (…)”.

Corneliu Mugurel Cozmanciuc, preşedintele PNL Neamţ, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi promis numirea unei anumite persoane la conducerea Administraţiei Naţionale „Apele Române”, pentru care a cerut 500.000 de lei, potrivit unui comunicat DNA din 23 februarie, citat de Agerpres.

Fostul deputat PSD trecut la PNL Vlad Marcoci este acuzat de procurorii DNA că a intermediat mita către deputatul PNL Mugurel Cozmanciuc | Foto: Facebook

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei fostul deputat PSD trecut apoi la PNL Vlad Marcoci, la data faptei inginer în cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR), pentru cumpărare de influenţă şi un administrator al unei societăţi comerciale, pentru instigare la cumpărare de influenţă, precizează aceeași sursă.

Om de afaceri: „Îl pun pe post și cu demisia la mine în alb”

Potrivit rechizitoriului, citat de G4Media, omul de afaceri „avea interesul ca această funcție să fie ocupată de o persoană pe care să o poată controla pentru a-și asigura atât obținerea de contracte, cât și decontarea lucrărilor efectuate”.

Procurorii citează o înregistrare în care patronul explică și cum își va asigura controlul persoanei care va fi numită în fruntea Apelor Române: „Îl pun pe post și cu demisia la mine în alb. Înțelegi… A lu ăla care îl pui. Adică trebuie să facă ce spui tu, nu ce vrea altul”.

Concluziile procurorilor

Sintetizând probele acumulate la dosar, procurorii au ajuns la următoarele concluzii în rechizitoriu:

  • „Funcțiile de conducere din cadrul Administrației Naționale Apele Române erau ocupate doar de persoane care beneficiau de sprijin din mediul politic”.
  • Omul de afaceri inculpat în dosar „era în mod direct interesat ca funcția de director general al ANAR să fie ocupată de o persoană indicată de el și pe care să o poată controla”. El „era dispus să dea sume de bani reprezentanților partidelor politice care puteau influența numirea”.
  • În vara anului 2019, omul de afaceri și „Marcoci Vlad au purtat discuții cu lideri ai Partidului (…) având ca subiect numirea lui Marcoci Vlad în funcția de director general al ANAR.
  • După schimbarea guvernului, omul de afaceri și Marcoci Vlad, „prin discuții purtate cu reprezentanți ai (…) Neamț sau cu persoane aflate în legătură cu aceștia”, au încercat numirea unei anumite persoane (numele este anonimizat) în această funcție.
  • „În luna noiembrie 2019, între Marcoci Vlad și Cozmanciuc Corneliu Mugurel au avut loc mai multe întâlniri, în cursul cărora Cozmanciuc Corneliu Mugurel i-a promis lui Marcoci Vlad că îl va numi pe (…) pretinzând pentru acest demers suma de 500.000 de lei”.
  • „În data de 25.11.2019, omul de afaceri a retras din conturile firmelor pe care le controlează suma de 200.000 de lei pe care i-a dat-o lui (…); având asupra sa această sumă, acesta s-a deplasat în Bacău, unde s-a întâlnit cu Marcoci Vlad și i-a remis banii”.
  • „În ziua de 26.11.2019, Marcoci Vlad, având asupra sa suma de 200.000 de lei, s-a deplasat la București, unde s-a întâlnit cu (…), fără a se putea însă stabili dacă i-a predat banii pentru a fi dați lui Cozmanciuc Corneliu Mugurel”.

Mită de 1 milion de euro într-un alt dosar

Persoana propusă de omul de afaceri și de Vlad Marcoci nu a mai fost numită la șefia Apelor Române.

Sorin Emanoil Ciufudean, indicat de G4Media drept omul de afaceri din dosar, este unul dintre asociații de la Industrial Ardeal Construct SRL, o firmă din Bistrița-Năsăud care are mai multe contracte finanțate cu bani de la Apele Române.

Ciufudean și partenera sa de afaceri, Valeria Bondrea, sunt judecați la Tribunalul Mureș pentru că l-ar fi mituit cu 100.000 de lei și pe Cristian Bratanovici, fost director general adjunct al Administrației Naționale Apele Române, astfel încât acesta să le facă plățile în cadrul unor contracte de regularizare a unor cursuri de apă, scrie G4Media.

Sorin Emanoil Ciufudean și Valeria Bondrea au fost trimiși în judecată și pentru că l-ar fi mituit pe fostul director general al Administrației Naționale „Apele Române”, Victor Sandu, cu un milion de euro, potrivit unui comunicat DNA.

Faptul că numele omului de afaceri a fost anonimizat în dosar dă de înțeles că există o înțelegere între anchetatori și inculpat.

 
 

Urmărește-ne pe Google News