Detalii despre legăturile lui Liviu Dragnea cu compania Tel Drum au fost date de fostul premier Victor Ponta și fostul ministru al transporturilor Dan Șova în momentul audierii la DNA. Cel din urmă a spus că în partid toți știau că această companie îi aparținea lui Dragnea.
„Noi nu aveam o convingere, noi știam că Tel Drum este al domnului Dragnea, iar domnul Dragnea a spus de mai multe ori personal că această companie este a lui, chiar a formulat «știi că este a mea». Nu se discuta la colțuri că Tel Drum este a lui, asta ar fi fost o legendă urbană, nu… Tel Drum era a dânsului”, a spus Dan Șova în momentul audierii, potrivit rechizitoriului.
În schimb, Victor Ponta a spus că avea informație despre companie, dar fără probe concrete. „Dar știu cine e Tel Drum, adică știam, nu trebuiau să îmi comunice cei doi (n.r. Dragnea și Șova), știam că este societatea din Teleorman, că a fost a Consiliului Județean când era domnul Dragnea și cea care practic este singura din Teleorman. Știam cine este Tel Drum, nu am aflat prima dată în 2014 de Tel Drum. Dar nu am elemente juridice mai mult de atât”, a spun fostul premier la audieri.
De asemenea, în rechizitoriu apar interceptări telefonice cu discuții purtate de directorii companiei în care aceștia vorbesc despre Liviu Dragnea cu apelativul „șeful”. „Domnul Ioniță (fost șofer al lui Dragnea) m-a abordat, că l-a trimis Dragnea să vorbească cu mine, mi-a zis «Șefu m-a trimis», nu a zis Dragnea, că nu se folosea cuvântul Dragnea (…) Șefu, așa trebuia să facem, nu aveam voie să îi spunem pe nume, mai cu seamă în locuri publice”, a explicat un martor în timpul audierilor.
Jurnaliștii menționați în rechizitoriul Tel Drum
În rechizitoriu apare un contract semnat cu Mihai Slăvescu Putineanu, directorul Agrotrust, despre care procurorii susțin că făcea parte din grupul infracțional organizat coordonat de Liviu Dragnea, cu publicația DCNews.
„Se reține și utilizarea fondurilor societăților comerciale controlate de membrii grupului infracțional organizat pentru beneficii politice prin efectuarea de plăți către trusturile media. Acest aspect reiese din plățile efectuate de SC Agrotrust SRL către mai multe publicații, spre exemplu Press Media Electronic SRL, deținător al www.dcnews.ro”, menționează procurorii.
Potrivit procurorilor, contractul în valoare de 1.000 de euro/lună prevedea „promovarea beneficiarului pe platforma electronică www.dcnews.ro”. El a fost în vigoare între 31.12.2010 și 31.07.2012.
În chip similar, procurorii mai menționează plăți făcute către jurnalistul Radu Tudor de la Antena 3.
„Aceleași elemente sunt prezente și în ceea ce privește relația SC Agrotrust SRL cu SC Top Media Acces SRL (actuală SC Atlantic & Strategic SRL), societate aparținând jurnalistului Radu Tudor. În răspunsul formulat de reprezentantul societății prestatoare, după solicitarea unor termene pentru a pune la dispoziție documentele, a reieșit că ar fi existat un contract pentru perioada aprilie 2011 – mai 2012 în valoare de 6.200 de lei/lună, singurele lucruri care au putut fi înaintate fiind niște copii xerox ale facturilor și un raport de lucru, nr. 1/06.2012, nesemnat de beneficiar”, menționează procurorii.
În perioada în care teoretic prestau activități de consultanță și/sau de promovare pentru persoana juridică cu activități agricole, Radu Tudor și Alexandru Bățăgui în realitate făceau revista presei pentru inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, îi făceau punctajele de discuții, selectau teme de interes public și într-adevăr îl consiliau cu privire la poziția pe care trebuie să o adopte.
Rechizitoriu DNA:
Șef de poliție, schimbat din funcție
În rechizitoriu mai apare menționat un episod în care șeful IPJ Teleorman a fost demis pentru că a refuzat să implice poliția în campania electorală.
„În acea zi, fostul meu adjunct, Stănimir Emil, a venit la mine și mi-a solicitat să merg cu el deoarece Fișcuci (Marian Fișcuci – primul director al Tel Drum după privatizare, apoi director Proinvest, o altă firmă din cadrul grupului – n.r.) și Simionescu (Adrian Simionescu – fost parlamentar PSD de Teleorman – n.r.) vor să se întâlnească cu mine să purtăm o discuție”, a declarat Iulian Ciorobescu, fost șef al IPJ Teleorman.
„Am fost de acord și am mers la Proinvest, unde cei doi mi-au spus că se vor schimba lucrurile în țară, ei fiind implicați în campania electorală în calitate de membri PSD, mi-au sugerat să nu mai discut cu Nițulescu Teodor (fost lider al PSD Teleorman înainte de Liviu Dragnea – n.r.) și m-au întrebat dacă pot să îi ajut”, completează el.
Ciorobescu le-a transmis că nu dorește să implice poliția în campania electorală, iar la scurt timp a fost anunțat de Petre Tobă, în acel moment șef al Poliției Române, că trebuie „să facă un pas în spate”. „Am făcut un raport de schimbare a funcției, din motive personale, și am fost trecut pe funcția de șef al Poliției Alexandria”, spune el.
Pe 17 octombrie, fostul lider PSD Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul Tel Drum pentru formarea unui grup infracțional organizat, pentru abuz în serviciu, dar și pentru alte infracțiuni, într-o anchetă care a început în noiembrie 2017.