Rechizitoriul Dosarului Mineriada. Teama lui Ion Iliescu

Rechizitoriul Dosarului Mineriada scoate la iveală un detaliu inedit din perioada în care, în Piața Universității, au avut loc proteste, cunoscute sub denumirea „Fenomenul Piața Universității”. În rechizitoriu se arată că, după alegerile din mai 1990, câștigate de Ion Iliescu și FSN, Liga Studenților, Grupul Independent pentru Democrație și Asociația 21 Decembrie au considerat că votul reprezintă voința poporului și au hotărât să se retragă din Piața Universității, dând posibilitatea membrilor lor de a participa la manifestații ca simple persoane, fără vreo apartenență civică, scrie Agerpres.

În acest context, protestele din Piața Universității au început să scadă în intensitate și s-a încercat o întâlnirea între manifestanți și președintele Ion Iliescu. Scopul: negocierea unei evacuări pașnice a zonei. Ion Iliescu a acceptat întâlnirea, însă a pus o condiție: întâlnirea să nu fie filmată,  după ce „un civil” i-a spus că în camera de luat vederi putea fi ascuns un pistol.

Informația apare în declarația dată de fostul ministru al Culturii, Andrei Pleșu, în cadrul audierii la Parchet. Andrei Pleșu a fost unul dintre cei care au negociat întâlnirea cu Ion Iliescu.

„Ni s-a trimis o listă cu cei care vor veni din Piața Universității la întâlnirea cu președintele Ion Iliescu. Reprezentanții Pieței Universității au pus condiția ca întâlnirea cu Ion Iliescu să se înregistreze cu o cameră de luat vederi. În acest timp erau probleme și din partea președintelui Ion Iliescu. Am fost de față când un domn în civil, bănuiesc că de la SPP, l-a sfătuit pe președinte să nu accepte prezența unei camere de luat vederi pentru că într-o asemenea cameră s-ar putea ascunde un pistol extra plat. Ion Caramitru, pe bună dreptate, a respins ca ridicolă această ipoteză, dar Ion Iliescu a părut totuși îngrijorat. Acest lucru, plus faptul că ni s-a comunicat că, pe lângă lista trimisă deja din Piața Universității, a venit ca participant și Doina Cornea care nu era pe listă, l-au determinat pe Iliescu să suspende întâlnirea. Doina Cornea se manifestase în mod public împotriva lui Ion Iliescu, iar acesta nu o considera un interlocutor, ci mai degrabă un dușman. Deci a fost un eșec”, se arată în rechizitoriul Dosarului Mineriada.


Citește și: Victor Atanasie Stănculescu: Adrian Sârbu a cerut 20 de kilograme de trotil pentru a detona un automobil în Piața Universității (rechizitoriul Dosarului Mineriada)


Procesul în dosarul „Mineriada” începe după 27 de ani de la evenimente

Pe 13 iunie 2017, la 27 de ani de teribilele fapte, începe procesul în Dosarul ”Mineriada 1990”. Dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție. Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Dumitru Nicolae, Virgil Măgureanu și Cristian Mugurel Florescu sunt acuzați de crime împotriva umanității.

Procurorii militari susţin că există probe potrivit cărora aceştia ar fi organizat şi coordonat direct atacul împotriva populaţiei civile, ceea ce ar fi dus la uciderea prin împuşcare a patru oameni, rănirea prin împuşcare a trei, vătămare integrităţii fizice şi psihice a 1.269 de oameni şi privarea de libertate a altor 1.242.

Mai multe persoane au fost audiate până acum în dosar: Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, Ion Caramitru, Adrian Sârbu, Andrei Pleşu, Florina Cercel, Victor Ciorbea, Pavel Abraham, Emil „Cico” Dumitrescu. Despre inculparea sa în dosar, fostul preşedinte Ion Iliescu a spus că nu are nimic să-şi reproşeze

Urmărește-ne pe Google News