- O firmă de pompe funebre din Galați a făcut trei ani la rând un calendar în care a suprapus poze cu femei în lenjerie intimă sau aproape goale, unele chiar simulând actul sexual, în sau pe sicrie.
- După ce, în 2022, imaginile au ajuns în presă, Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen: FILIA a făcut o plângere la Consiliul Național de Combatere a Discriminării (CNCD).
- În martie acest an, a venit și decizia: expunerea în spațiul public a acelor imagini este discriminare și atât firma de pompe funebre, cât și cea de grafică publicitară care a realizat calendarul trebuie să plătească o amendă de 20.000 de lei.
- FDG Funerare SRL și Galleria Creative Shop SRL au contestat decizia la Curtea de Apel Galați. Prima înfățișare va fi pe 10 octombrie. Reprezentanții celor două firme au refuzat să facă orice fel de declarații cu privire la caz.
- Andreea Rusu de la Centrul FILIA a explicat pentru Libertatea care este legătura între acest tip de expunere a femeii în spațiul public și cazurile de violență de gen.
„Această imagine face parte din Calendarul FDG 2022, iar prin intermediul ei dorim să transmitem un mesaj pozitiv, în contrast cu domeniului în care profesăm!”, și-a prezentat firma de pompe funebre calendarul pe Facebook.
Imaginea a stârnit imediat reacții în social media. De exemplu, Lucian Mândruță a scris: „Am murit și am ajuns în rai. Poza nu e fake. E marketing pentru o companie de servicii funerare. Acum mișto era să facă și rebranding: Scoală-te Lazăre! SRL”.
Și Dani Oțil a făcut un comentariu, în același ton: „Marketing next level… Dar cât de next putem merge? Oricum… Dacă oamenii vor un barter… Mă bag”.
Patronul firmei funerare: „A avut succes”
Într-un articol realizat de publicația VICE anul trecut, Cristi Dragoș, managerul FDG Funerare, spunea: „Înainte de a lua decizia și de-a face calendarul, doi ani au fost dezbateri pro și contra în interiorul firmei. Pe românește, toată lumea mi-a zis mai mult sau mai puțin că sunt nebun. Mi-am asumat asta, am văzut-o ca un lucru pozitiv. Și a avut succes, dar aici vorbesc strict în domeniul nostru. Nu am dorit și nu ne dorim să ne batem joc de ritualuri”.
Plângere la CNCD: „Promovează sexualizarea imaginii femeilor, fără nicio legătură cu produsele vândute”
În mai 2022, Centrul FILIA înainta o plângere către CNCD în care sublinia că demersul firmei de pompe funebre gălățene susține „o imagine degradantă și ofensatoare asupra femeilor și aduce atingere demnității femeilor, promovând sexismul și obiectificarea acestora”.
„Asumarea unei astfel de campanii de către cele două părți reclamate este îngrijorătoare și are efecte negative în societate, în special în contextul în care 55% dintre români consideră violul ca fiind justificat în anumite circumstanțe (Eurobarometrul 449, 2017). O astfel de campanie nu poate decât să normalizeze acest mod de gândire și să promoveze sexualizarea imaginii femeilor, fără a avea nicio legătură cu produsele vândute”, a argumentat FILIA în plângerea către CNCD.
Ca răspuns la acuzații, cele două firme au susținut în fața Consiliului că acest calendar „a avut scopul de a portretiza societatea într-o altă lumină decât cea pe care o are publicul general” și că „în niciun caz părțile reclamate nu au urmărit a crea o situație de inferioritate femeii, fiind lesne de observat acest aspect, iar aprecierile petentului sunt simple supoziții și asocieri, ele însele, nepermis de sexiste”.
Au subliniat și că nu au intenționat să-și facă reclamă, fiindcă acel calendar, care se află încă pe pagina de FB a firmei funerare, a fost distribuit doar în rândul partenerilor.
Decizia Consiliului: Libertatea de exprimare comportă obligații și responsabilități
CNCD spune totuși că este un caz de discriminare și decide, în martie acest an, ca fiecare dintre firme să plătească o amendă de 20.000 de lei.
„Campania publicitară, reprezentând un comportament manifestat în public, este de natură să vizeze atingerea demnității, să creeze o atmosferă de intimidare, ostilă, degradantă, umilitoare, ofensatoare îndreptată împotriva femeilor”, a motivat instituția.
De asemenea, CNCD spune că imaginile respective nu sunt protejate de dreptul la liberă exprimare, așa cum sugerau firmele, fiindcă și libertatea de exprimare comportă obligații și responsabilități.
„Obligaţia de a evita expresii care, în mod gratuit, îi ofensează pe alţii, care reprezintă o ingerinţă în drepturile lor, care astfel nu contribuie la orice formă de dezbatere publică capabilă de a duce la un progres al relaţiilor umane are semnificaţie specială în situaţia persoanelor vulnerabile, cum sunt femeile în societatea din România”, se mai arată în decizia instituției.
Contactați de ziarul Libertatea, Cristi Dragoș, managerul FDG Funerare, și Tiberiu Ivan, managerul Galleria Creative Shop SRL, au refuzat să ofere un punct de vedere în acest caz.
Aceștia au contestat însă în contencios administrativ decizia Consiliului Discriminării și instanța a programat înfățișarea pe 10 octombrie anul acesta.
„Este deplasat din punct de vedere moral”
Și Centrul FILIA a depus o întâmpinare în acest caz. „Este extrem de important felul în care reprezentăm femeile în spațiul public într-o societate care normalizează, bagatelizează și blamează victimele violenței sexuale și sper că asta se va regăsi în decizia instanței”, a spus Andreea Rusu, directoarea executivă a Centrului FILIA.
Nu poate să existe niciun fel de explicație logică și rațională asupra motivelor pentru care sunt prezentate femeile sexualizat pentru a vinde sicrie. Pe lângă faptul că este extraordinar de deplasat din punct de vedere moral, având în vedere obiectele pe care le vând.
Andreea Rusu, FILIA:
Aceasta a mai arătat și cum se face legătura între modul cum sunt portretizate femeile în societate și violența la care sunt supuse.
„Într-o societate în care femeile sunt puternic sexualizate și obiectificate și în care de foarte multe ori situațiile de violență de gen, inclusiv de violență sexuală, sunt justificate de faptul că victima ar fi provocat într-un anumit fel sau sunt sexualizate și nu a putut să se abțină agresorul, atunci astfel de reclame nu fac decât să întărească stereotipurile de gen și să întărească aceste prejudecăți potrivit cărora victima este de vină în cazurile de violență”, a spus Andreea Rusu.
Reclame asemănătoare, cu femei îmbrăcate sumar pe sau în sicrie, au fost făcute și de alte firme de pompe funebre din Polonia și Italia.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro