România a înregistrat o producție totală de 11,44 milioane de tone de grâu în acest an, fiind cea mai mare recoltă înregistrată de la data aderării României la Uniunea Europeană – 2007, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, la solicitarea Libertatea.
Producția de grâu a consemnat o creștere de 5,03 milioane tone față de anul 2020, când a fost secetă, și de 1,14 milioane tone față de anul 2019, potrivit datelor oficiale.
La porumb și floarea-soarelui, campania de recoltare este în derulare, procentul de recoltare fiind de 65,68% din suprafața cultivată la porumb și de 97,98% din suprafața cultivată la floarea-soarelui.
„Producțiile totale obținute până la data de 25 octombrie sunt de 9,32 milioane tone la porumb și 3,0 milioane tone la floarea-soarelui”, arată Ministerul Agriculturii.
Cea mai mare producție de porumb înregistrată în România a fost consemnată în anul 2018, când s-au recoltat 18,6 milioane de tone, conform datelor de pe site-ul ministerului.
În 2019, producția a fost de 17,4 milioane de tone.
La floarea-soarelui, cea mai mare producție consemnată pe site-ul Ministerului Agriculturii este de 3,56 milioane de tone, în anul 2019.
Costurile de producție au explodat
Laurențiu Baciu, fermier și fost președinte al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, nu crede că 2021 este cel mai bun al pentru agricultura din țara noastră.
Gândiți-vă că în sud culturile de toamnă, adică grâul și restul de cereale, au arătat foarte bine, dar la porumb și floarea-soarelui au fost niște producții la jumătate față de acum doi ani. În partea de nord, adică de la Focșani în sus, a fost producție bună la porumb și floarea-soarelui, dar modestă la grâu, orz, rapiță.
Laurențiu Baciu:
Acesta spune că prețurile produselor agricole au crescut cu 30-40% pe bursele de mărfuri, dar au crescut cu mult mai mult și costurile de producție.
Era 1,2 lei kilogramul de uree (îngrășăminte – n.r.) și acum este 4 lei. Am început campania de primăvară cu motorina la 4 lei pe litru, acum este 6 lei pe litru. S-au scumpit și semințele, și pesticidele. Creșterile de preț la producătorii agricoli au fost o iluzie.
Laurențiu Baciu, fermier:
Criza gazelor triplează prețul îngrășămintelor
Combinatul chimic Azomureș a triplat prețul îngrășămintelor pentru a-și acoperi costurile de producție, transmite Rador, citat de G4Media.
Creșterea prețurilor este direct legată de costul gazelor naturale, care sunt principala materie primă pentru îngrășăminte.
„Prețul s-a triplat, atât în România, cât și la nivel internațional”, a declarat, pentru Radio Mureș, Ovidiu Maior, purtătorul de cuvânt al Azomureș, potrivit sursei citate.
Petre Daea: „Criza alimentară bate la ușă”
Fostul ministru al agriculturii Petre Daea a declarat joi că „se întrezărește germenul crizei alimentare” din cauza creșterii costurilor pentru agricultori și industria alimentară.
„Criza alimentară bate la uşă! Nu-mi plac abordările nihiliste şi nici afirmaţiile apocaliptice! Dar, din nefericire, se întrezăreşte germenul crizei alimentare. Să mă explic: creşterea preţurilor la inputurile folosite în agricultură, de la simplu la cvadruplu şi mai mult, pune piedici serioase agricultorilor şi lucrătorilor din industria alimentară”, a scris Daea pe Facebook, potrivit Agerpres.ro.