”Marți dimineață îl așteptăm pe primul donator de plasmă convalescentă”, a declarat pentru Libertatea doctorul Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzii București.
”Donatorul este un medic de la Spitalul Victor Babeș din București”, a adăugat specialistul, precizând că acesta merită toată recunoștința deoarece este unul dintre cadrele medicale care s-au infectat la muncă.
Este un medic care s-a infectat în timp ce lupta cu acest virus tratând pacienți infectați.
Doina Goșa:
Astăzi mai sunt programați alți 3 donatori. Toți sunt pacienți COVID vindecați. ”Unul a fost tratat la Spitalul Victor Babeș, unul la Colentina și ultimul provine din rândul celor infectați la Spitalul Gerota. Toți au vârsta până în 60 de ani”, a adăugat directorul centrului.
Celor patru donatori li se vor recolta 600 ml de plasmă ce va conține anticorpi COVID.
”Procedeul diferă față de recoltarea sângelui. Pracțic, plasmafereza va fi conectată la sistemul lor sangvin, dar vom extrage din sângele lor doar plasma, restul de elemente, trombocitele și eritrocitele, vor fi reintroduse în organism. Este o procedură mai ușor de suportat de donator”, a explicat doctorul Doina Goșa.
Donatorii provin din rândul pacienților COVID vindecați și care au două teste PCR negative.
Tratamentul cu plasmă convalescentă COVID este în fază de studiu și este folosit de Israel, Coreea de Sud, Italia, Franța, Spania, SUA și este până în prezent unul dintre cele mai eficiente.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro