„Să ne fie clar un lucru: cei care vin la Iași pentru pelerinajul de Sf. Parascheva vin dintr-un motiv profund religios și este ok, dar nu asta ajută la evitarea bolii, ci respectarea regulilor, masca bine pusă pe față, acoperirea gurii și a nasului, distanța”, spune medicul Mihnea Hurmuzache.
Pelerinajul de la Sfânta Parascheva, doar pentru locuitorii Iașiului
Anul acesta, din cauza pandemiei și a numărului tot mai crescut de cazuri de coronaviurus, unul dintre cele mai mari pelerinaje din țară, cel de Sfânta Parascheva, va avea doar credincioși din Iași, au decis luni autoritățile.
„Prolemele medicale sunt de altă natură de obicei la Sf. Parascheva, la Iași. Sunt persoane cărora li se face rău, fie din motive de boală, fie din motive legate de alimentația de moment. În perioada asta, a sărbătorilor, cam astea erau problemele majore pe care le puteam avea la spital. Și s-ar putea să fie mai puține dacă vor fi mai puține persoane”, explică Hurmuzache.
Chiar
și așa, se declară îngrijorat pentru că se teme că pelerinii nu
vor ține complet cont de măsurile de protecție. Este imperativă
purtarea măștii de protecție în mod corect, acoperind atât gura,
cât și nasul, spune medicul infecționist, iar respectarea
distanței nu trebuie să fie o excepție.
Și mai mult decât atât, să încerce să renunțe la lucrurile care se făceau de obicei, precum sărutul raclei și atingerea ei. Sunt de evitat anul acesta.
Mihnea Hurmuzache, medic Spitalul de Boli Infecțioase din Iași:
Hurmuzache spune că efectele COVID nu se văd pe moment, dar aglomerația, în contextul pandemiei, rămâne un factor de risc, care nu face decât să ajute la propagarea bolii.
„Pentru Iași, care este o zonă cu foarte multe infectări în ultima perioadă, orice eveniment care adună foarte multe persoane este de evitat. Orice aglomerație este de evitat. Și așa avem multe cazuri, nu cred că ne dorim și mai multe”, punctează Hurmuzache.
Racla cu moaștele nu va mai fi scoasă din Catedrală
Biserica a decis ca anul acesta racla cu moaștele să nu mai fie scoasă din Catedrala Mitropolitană din Iași pentru a fi depusă în baldachinul din curte, decât dacă va exista un număr foarte mare de credincioși.
„Biserica este îndatorată să se îngrijească şi de sănătatea sufletească a credincioşilor ei în tot timpul, dar mai ales în momente precum cele actuale, când au apărut tot mai multe forme de nelinişte, deznădejde, frică şi confuzie lăuntrică”, a transmis Mitropolia Moldovei.
Autoritățile au luat măsuri stricte
Autoritățile locale județene și reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au stabilit protocoale foarte stricte pentru organizarea pelerinajului de Sf. Parascheva.
Astfel, au fost create circuite unice pentru accesul și ieșirea pelerinilor din curtea Catedralei Mitropolitane, coada de pelerini nu va mai fi amplasată pe trotuarele de pe străzile din spatele Mitropoliei, ci va ocupa prima bandă carosabilă, toți cei care vor vrea să se așeze la coadă trebuie să poarte mască, să stea în șir indian și să respecte o distanță de 1,5 metri față de cei din față, chiar dacă fac parte din aceeași familie.
De asemenea, persoanele cu probleme de sănătate, vârstnicii și mamele cu copii mici vor avea un culoar special pentru a se închina și a nu mai sta la rând. La fiecare 300 de metri vor fi puncte de dezinfectare a mâinilor și de triaj epidemiologic.