Guido Raimondi a afirmat, la Strasbourg, că numărul cazurilor aflate pe masa Curții Europene a Drepturilor Omului a crescut cu 95% în România și se referă în principal la condițiile de detenție. În acest sens, președintele CEDO recomandă să fie luate măsuri politice pentru rezolvarea problemei închisorilor și dă ca exemplu modelul italian.

În anul 2013, prin decretul „Închisori goale”, a fost instituită eliberarea anticipată, decisă de judecători, pentru aproximativ 1.700 de deţinuţi, prin reducerea pedepselor cu 75 de zile pentru fiecare 6 luni petrecute în închisori în cazul prizonierilor cu bună purtare, s-a instituit eliberarea condiţionată cu un plafon ridicat la 4 ani de închisoare rămaşi, precum şi eliberarea condiţională specială, pentru dependenţii de droguri şi alcool, în cazul în care petrec perioada de probaţiune în centre de reabilitare, scrie News.ro.

Guvernul României vrea să emită o ordonanță de urgență pentru grațiere și amnistie. Potrivit proiectului, asumat de ministrul Justiției, se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv și pedepsele cu amendă, aplicate de instanţa de judecată. Li se micșorează pedeapsa, la jumătate, și celor peste 60 de ani, gravidelor și celor cu copii în întreținere sau care au boli incurabile.

Președintele Klaus Iohannis s-a arătat împotriva ordonanței de grațiere, precum și împotriva celei de modificare a Codurilor penale, iar din acest motiv a anunțat că va iniția un referenedum.

 
 

Urmărește-ne pe Google News