O delegaţie a Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), organismul anticorupţie al Consiliului Europei (CoE), a vizitat România în perioada 21-22 februarie în cadrul unei evaluări urgente referitoare la legislaţia recent propusă ori deja adoptată privind sistemul judiciar, evaluare făcută din perspectiva luptei împotriva corupţiei şi a modului în care România a ţinut cont de recomandările anterioare ale GRECO la acest capitol, se arată într-un comunicat al acestui organism.

Delegaţia GRECO s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Guvernului, parlamentari, ONG-uri, membri ai sistemului judiciar, reprezentanţi ai instituţiilor internaţionale prezente în România şi cu alţi actori relevanţi, conform Agerpres.ro.

Delegaţia a subliniat că persoanele responsabile cu investigarea, judecarea şi emiterea de verdicte privind faptele de corupţie trebuie să se bucure de independenţa şi autonomia corespunzătoare funcţiilor deţinute şi trebuie ferite de orice influenţă.

Această recomandare este valabilă și în privința mecanismelor disciplinare deoarece judecătorii şi procurorii trebuie să îndeplinească cele mai înalte standarde de integritate.

GRECO a mai recomandat ca autoritățile române să sporească transparența procesului legislativ.

Totodată, membrii delegaţiei GRECO au subliniat că este important ca toate instituţiile statului să colaboreze şi să se respecte reciproc, conform principiilor separaţiei puterilor, independenţei şi imparţialităţii sistemului judiciar şi egalităţii în faţa legii.

În urma vizitei în România, reprezentanții GRECO vor întocmi un raport cu recomandări pentru discuțiile de la următoare reuniune plenară a organismului.

Delegația a menționat că este important ca autoritățile române să țină cont de raportul GRECO și, odată cu adoptarea acestuia, pe măsură ce continuă să lucreze la legislația propusă sau la cea deja adoptată.

Totodată, GRECO a recomandat, încă o dată, autorităţilor române să ia în calcul solicitarea opiniei Comisiei de la Veneţia privind pachetul extins al reformei în domeniul justiţiei.

Într-un raport adoptat în decembrie 2017, GRECO a apreciat că România a făcut puţine progrese în prevenirea corupţiei, care sunt „pe ansamblu nesatisfăcătoare”.


Citește și Prima reacție a lui Klaus Iohannis după cererea de revocare a șefei DNA: Raportul lui Tudorel Toader nu este clar. Președintele o susține pe Kovesi


 

Urmărește-ne pe Google News