Persoanele care urmează o dietă bine echilibrată tind să fie mai sănătoase, cu sisteme imunitare mai puternice și cu un risc mai mic de boli cronice și boli infecțioase. Așadar, ar trebui să mănâncăm o varietate de alimente proaspete și neprocesate în fiecare zi pentru a obține vitaminele, mineralele, fibrele dietetice, proteinele și antioxidanții de care are nevoie organismul, transmite Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
De asemenea, trebuie să bem suficientă apă, să evităm zahărul, grăsimea și sarea pentru a reduce semnificativ riscul de obezitate, boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet și anumite tipuri de cancer.
Ce ne recomandă OMS în această perioadă:
1. Mâncați alimente proaspete și neprocesate în fiecare zi
- Mâncați fructe, legume, leguminoase (de exemplu linte, fasole), nuci și cereale integrale (de exemplu, porumb, mei, ovăz, grâu, orez brun sau tuberculi de amidon sau rădăcini precum cartof, yam, taro sau manioc) și alimente din surse animale (de exemplu, carne, pește, ouă și lapte).
- Mănâncă zilnic: 2 căni de fructe (4 porții), 2,5 căni de legume (5 porții), 180 grame de boabe și 160 grame de carne și fasole (carne roșie poate fi consumată de 1-2 ori pe săptămână și păsări de curte de 2 −3 ori pe săptămână).
- Pentru gustări, alegeți legume crude și fructe proaspete, mai degrabă decât alimente bogate în zahăr, grăsimi sau sare.
- Nu preparaţi termic exagerat legumele și fructele, deoarece acest lucru poate duce la pierderea de vitamine importante.
- Atunci când cosumaţi legume și fructe din conserve sau uscate, alegeți variantele fără sare sau zahăr adăugate.
2. Beți suficientă apă în fiecare zi
- Apa este esențială pentru viață. Transportă substanțele nutritive și compuși în sânge, îți reglează temperatura corpului, ajută la articulaţii.
- Bea 8-10 căni de apă în fiecare zi.
- Apa este cea mai bună alegere, dar puteți consuma și alte băuturi, fructe și legume care conțin apă, de exemplu suc de lămâie (diluat în apă și neîndulcit), ceai și cafea. Însă aveți grijă să nu consumați prea multă cofeină. Evitați sucurile de fructe îndulcite, siropurile, concentratele de suc de fructe, făinoase și băuturile carbogazoase deoarece toate conțin zahăr.
3. Consumați cantități moderate de grăsimi și ulei
- Consumați grăsimi nesaturate (de exemplu, cele din pește, avocado, nuci, ulei de măsline, soia, canola, floarea soarelui și porumb), mai degrabă decât grăsimi saturate (de exemplu, cele găsite în carnea grasă, unt, palmier și ulei de nucă de cocos, smântână, brânză, și untură ).
Din avocado poti face un guacamole delicios si sanatos. - Alegeți carnea albă (de exemplu, păsările de curte) și peștele, care, în general, au un conținut scăzut de grăsimi, mai degrabă decât carnea roșie.
- Evitați carnea procesată, deoarece are un conținut mare de grăsimi și sare.
- Atunci când este posibil, optați pentru lapte și produse lactate cu conținut redus de grăsimi.
- Evitați grăsimile trans produse industrial. Acestea se găsesc adesea în alimente procesate, fast-food, gustări, mâncare prăjită, pizza congelată, plăcinte, fursecuri, margarine și spread.
4. Consumați mai puțină sare și zahăr
- Când gătiți și pregătiți mâncarea, limitați cantitatea de sare și condimente bogate în sodiu (de exemplu, sos de soia și sos de pește).
- Limitați aportul zilnic de sare la mai puțin de 5 g (aproximativ 1 linguriță), și folosiți sare iodată.
- Evitați gustările cu conținut ridicat de sare și zahăr.
- Limitați consumul de băuturi răcoritoare sau carbogazoase și alte băuturi cu conținut ridicat de zahăr (de exemplu, sucuri de fructe, concentrate și siropuri de fructe, lapte aromat și băuturi cu iaurt).
- Alege fructe proaspete în loc de gustări dulci, cum ar fi prăjiturile sau ciocolata.
OMS mai recomandă să mâncăm acasă în această perioadă pentru a reduce rata de contact cu alte persoane și pentru a reduce șansa de a fi expus la COVID-19. De asemenea, OMS recomandă să menținem o distanță de cel puțin un metru între noi și persoanele care tuşesc sau strănută.