„Având în vedere avertizările meteorologice pentru perioada 27.09.2024 – 29.09.2024, teritoriul României va fi tranzitat de furtuna «Ashley», un ciclon format de un curent de aer polar maritim” scrie în documentul intern, datat 27 septembrie.

De asemenea, pentru că epicentrul furtunii din 29 septembrie este așteptat să fie în zona Bucureștiului, angajaților li s-a transmis să închidă toate ferestrele la finalul programului de lucru, pentru a preveni pagube materiale.

„De asemenea, echipamentele de resort IT&C vor fi deconectate de la instalația de alimentare cu energie electrică, pentru a evita defectarea acestora în cazul unor întreruperi ale alimentării cu energie electrică cauzate de condițiile meteorologice nefavorabile”, mai scrie în document.

Poliția: Măsuri care ar putea fi luate de toți oamenii, nu doar de polițiști

Poliția Română a transmis că „documentul respectiv a fost emis, în urma avertizărilor meteorologice, din această perioadă, la nivelul instituției fiind luate măsuri pentru protejarea spațiilor de lucru și a tehnicii” și că „aceste măsuri sunt de natură a proteja patrimoniul instituției publice”.

„De altfel, considerăm că sunt măsuri care ar putea fi luate de toți oamenii, nu doar de polițiști, pentru a preîntâmpina eventuale pagube, cauzate de vremea nefavorabilă”, au precizat oficialii IGPR.

Se anunță ploi torențiale în România

Administrația Națională de Meteorologie a emis sâmbătă, 28 septembrie, noi atenționări și avertizări, valabile până duminică, 29 septembrie, ora 08.00, de instabilitate atmosferică și ploi torențiale în regiunile Banat, Crișana, Maramureș, vestul Transilvaniei și la munte. Vor fi și intensificări ale vântului, cu rafale de 50-60 km/h, dar și vijelii și va cădea grindină, iar cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și izolat de peste 30-40 l/mp.

La București, riscul de ploi torențiale este foarte ridicat și se estimează cantități de 40-60 l/mp și chiar peste 70 l/mp, începând de duminică după amiază și în noaptea de duminică spre luni.

Ministrul Mediului a declarat după ședinţa de sâmbătă, 28 septembrie, a Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă, că „trebuie să fim foarte atenţi pentru a putea diminua efectul acestor viituri” şi că „nu există niciun dubiu că vor veni”.

Cu o zi în urmă, ministrul a afirmat că ciclonul Ashley „va mătura România” de la Vest la Est.

Inundaţiile recente au produs pagube în mai multe ţări din Europa. În România, cele mai afectate au fost judeţele Galaţi şi Vaslui, unde a fost instituită starea de alertă până pe 16 octombrie. În total, în județul Galați au murit 7 persoane. România așteaptă 1,5 miliarde de euro de la Uniunea Europeană pentru a repara dezastrul provocat de inundațiile de acum două săptămâni.

Urmărește-ne pe Google News