Pe 11 mai, puțin după miezul nopții, un capac de canalizare a fost aruncat pe autostradă. Obiectul de 20 de kilograme a aterizat pe parbrizul unui șofer de camion și l-a ucis pe loc. Patru adulți și doi minori au fost arestați.

Conform primelor investigații, suspecții au inhalat gaz iritant chiar înainte de incident. Unul dintre suspecți se află în continuare în arest preventiv.

Trei dintre ei au fost puși sub supraveghere electronică, iar un adolescent a fost plasat într-un centru de detenție pentru minori.

Fapta, încadrată, inițial, drept omor, a fost schimbată. Astăzi acuzația este de obstrucționarea cu rea-intenție a circulației, soldată cu deces. Prin urmare, premeditarea este exclusă pentru moment, dar încadrareaa juridică s-ar putea schimba.

„Cei șase suspecți au avut o întâlnire în această seară pentru o reconstituire a faptelor. Noaptea va fi lungă, deoarece fiecare dintre ei va trebui să spună ce s-a întâmplat exact în acea noapte”, arată sursa citată.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Scopul reconstituirii este de a compara declarațiile făcute de fiecare parte în acest dosar. Cine a aruncat capacul de canalizare pe 11 mai? Cine este responsabil pentru moartea șoferului român?, sunt doar câteva dintre întrebările la care anchetatorii speră să găsească răspunsuri.

Ce s-a întâmplat în noaptea fatidică

În jurul orei 1.30, pe 11 mai, una sau mai multe persoane au aruncat un capac de canal de pe podul pe care trece pe deasupra autostrăzii rue de Forseilles. În momentul acela pe dedesubt circula un camion.

Capacul a pătruns în cabina camionului, ucigându-l pe loc pe șoferul român. Soția acestuia, care se afla alături de el, a reușit să controleze vehiculul și să-l oprească. „Conform informațiilor pe care le dețin, în jurul orei 1.30, una sau mai multe persoane au aruncat un capac de canalizare într-un camion, care l-a ucis pe șofer. Este o tragedie imensă, mai ales că fiul șoferului conducea alt camion, chiar în spate”, a reacționat Eric Hautphenne, primarul orașului Héron, la RTL, la data tragediei.

Cinci persoane din Andenne au fost arestați, pe 14 mai, după atacul de pe E42, în care un camionagiu român a fost ucis.

Tinerii, dintre care doi minori, au aruncat un capac greu de canalizare de pe un pod peste autostradă. „Desigur că erau conștienți de pericol”, spune psihiatrul tribunalului, Hans Hellebuyck, citat de cotidianul belgian De Morgen.

„Trebuie să fi făcut asta dintr-un fel de fior”, spune el. „Inconștienți? Cu siguranță nu. Nu este o glumă, nu-i așa? Chiar dacă cortexul prefrontal nu este complet dezvoltat până la vârsta de 25 de ani, atunci când ai 17 ani știi pur și simplu cât de riscant este acest lucru. Nu sunt nevinovați, aceasta este o crimă în adevăratul sens al cuvântului!”.

Trei dintre suspecți riscă detenție pe viață

Închisoare pe viață. Aceasta este pedeapsa maximă pe care o riscă trei dintre cei cinci tineri pentru că au aruncat în mod deliberat un capac de canalizare prin parbrizul TIR-ului condus de român. Gheorghe Tibil, originar din Maramureș, a murit pe loc, la volan, lovit de capacul greu.

Alți doi minori, pot primi maximum treizeci de ani de închisoare, dacă instanța pentru minori îi predă anchetatorilor și sunt judecați ca adulți. Cei cinci s-au născut în 2005 și 2006.

Parchetul din Namur a demarat o anchetă pentru crimă, imediat după fapte, deoarece suspecții ar fi comis acest atac cu premeditare.

Capacul de canalizare a fost adus de cei cinci dintr-un loc mai îndepărtat, apoi au legat bucata de fier de pod cu o curea și au așteptat până trece un camion. Probabil că aceiași tineri au aruncat un alt capac de canalizare pe un camion, în aceeași locație cu două zile mai devreme, incident rămas atunci fără victime.

Suspecții au fost identificați după ce unul dintre ei a mers la poliția din Andenne pentru a depune mărturie. Cei cinci tineri sunt cu toții din Andenne, comună situată la aproximativ cinci kilometri de pod, și niciunul nu avea antecedente penale.

FOTO: Sud Info

Urmărește-ne pe Google News