Temperatura medie globală a ajuns luni, 3 iulie, la 17,01 grade Celsius, aceasta fiind cea mai ridicată dintre datele consemnate din 1979 și până acum de Centrul Național pentru Predicții de Mediu din SUA. Marți, temperatura a urcat și mai mult, ajungând la 17,18 grade Celsius.

Precedentul record era de 16,92 grade Celsius și fusese stabilit în august 2016.

Și Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene a transmis, miercuri, pe Twitter, că temperatura globală de luni a reprezentat un record în setul său de date.

Specialiștii spun că temperatura globală va continua să crească și că se așteaptă ca valorile istorice înregistrate la începutul acestei săptămâni să fie depășite de mai multe ori pe parcursul anului.

Lumea „ar putea foarte bine să vadă câteva zile și mai calde în următoarele 6 săptămâni”, a precizat Robert Rohde, cercetător principal la Berkeley Earth, într-o postare de marți, pe Twitter.

Această evoluție este un alt indiciu al rapidității cu care se încălzește planeta, pe măsură ce apariția fenomenului climatic natural El Niño, care are un efect de încălzire, se suprapune cu încălzirea globală alimentată de schimbările climatice, notează CNN.

„Aceasta nu este o piatră de hotar pe care ar trebui să o celebrăm. Nu va fi un record pentru mult timp, având în vedere că vara din emisfera nordică este încă în mare parte la început și că El Niño se dezvoltă”, a avertizat, la rândul său, Friederike Otto, lector principal în știința climei la Institutul Grantham pentru schimbări climatice și mediu din Marea Britanie.

Aceste temperaturi „arată doar că trebuie să ne oprim din arderea combustibililor fosili, nu peste decenii, ci acum. Această zi pare să fie doar un număr, dar pentru mulți oameni și ecosisteme este o pierdere de vieți și mijloace de trai”, a mai declarat Friederike Otto pentru CNN.

Mai multe zone ale planetei s-au confruntat deja în acest an cu valuri de căldură.

În SUA, statul Texas și alte zone sudul țării au fost afectate de temperaturi extreme la sfârșitul lunii iunie, în timp ce în Mexic cel puțin 112 persoane au murit din cauza temperaturilor ridicate începând din martie.

Și China s-a confruntat cu mai multe valuri de caniculă în acest an și a înregistrat cel mai mare număr de zile caniculare – în care temperatura maximă zilnică a depășit 35 de grade Celsius – pe o perioadă de șase luni de la începutul înregistrărilor.

De asemenea, în India, cel puțin 96 de persoane au murit din cauza condițiilor agravate de căldură, potrivit datelor anunțate de autorități la jumătatea lunii iunie.

Pe măsură ce criza climatică se intensifică, oamenii de știință spun că valurile de căldură extremă vor deveni mai frecvente și mai severe, mai notează CNN.

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News