Medicul a explicat că, în mod obișnuit, luna ianuarie este mai aglomerată, fiind mai multe prezentări în Urgențe decât de obicei. Dar anul acesta, medicii au fost surprinși de două lucruri: numărul record de cazuri, dar și procentul celor foarte grave. Aceasta a precizat că pe 1 ianuarie au fost 250 de cazuri, iar pe 2 ianuarie, 298. Saltul în ziua de 3 ianuarie a fost cu aproape 100 de cazuri în plus.
Specialistul a precizat că au fost cazuri de urgențe metabolice, infecțioase, cardiovasculare, gastrointestinale, fiind multe cazuri de pancreatite și ulcere perforate. Acestea din urmă au ținut ocupate aproape 24/24 sălile de operație.
Multe cazuri grave de viroze și gripe
„În ianuarie, de obicei sunt gărzi dificile, cu pacienți în stare gravă. Fie în contextul acutizării în zilele de sărbători a unor boli cronice, dar și a apariției unor accidente, traumatisme, agresiuni și infecții respiratorii. Totuși, ziua de 3 ianuarie a anului 2024 ne-a adus în fața unui număr record de pacienți pe care nu l-am mai avut în istoria noastră de aproape 25 de ani: au fost 380 de cazuri și suntem impresionați de numărul foarte mare de pacienți în stare foarte gravă”, a explicat Cimpoeșu.
De asemenea, sunt îngrijorătoare și cifre formelor grave de viroze și de gripă de tip A. În garda din 3 ianuarie, au fost mai multe persoane care s-au prezentat cu forme agravante de viroze și gripe, iar la cei în vârstă, de peste 80 de ani, a însemnat internare direct pe Terapie Intensivă.
„La pacienții de peste 80 de ani, aceste viroze au îmbrăcat forma insuficiențelor respiratorii acute, cu necesar de ventilație mecanică, de obicei noninvazivă, prin mască, pentru a se corecta acidoza respiratorie și disfuncțiile respiratorii. Locurile de ATI în toate spitalele ieșene sunt ocupate acum, astfel încât ne dorim ca, pe de-o parte, să nu mai apară cazuri grave și, pe de altă parte, îi invităm pe toți cei care au boli cronice să se adreseze medicilor curanți, să-și reevalueze tratamentul pentru a evita agravarea”, a mai spus prof. dr. Diana Cimpoeșu.
În general, în noapte de Revelion sunt mai multe cazuri de persoane care ajung la urgențe. De pildă, de Anul Nou, au fost înregistrate 22 de apeluri pe minut la serviciul 112, din toată țara.
Între 29 decembrie 2023 și 2 ianuarie 2024 au fost înregistrate 8.310 situații de urgență la nivel național, cele mai multe solicitări fiind pentru acordarea de asistență medicală, astfel că echipajele SMURD au asistat 6.900 de persoane, potrivit București FM.
Rezultate Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I – cine intră în turul 2. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!