Peste 200.000 de elevi au susţinut, ieri, proba obligatorie a profilului. Şi de data aceasta, în şcolile cu monitorizare video, “ochii electronici” au avut grijă să nu “mişte” nimeni, iar în restul unităţilor, sarcina aceasta au avut-o supraveghetorii. În toată ţara au fost eliminaţi 268 de elevi, pentru că au fost prinşi copiind sau încercând să facă acest lucru. Potrivit Ministerului Educaţiei, este vorba de un număr record de ilegalităţi înregistrate vreodată la un examen naţional.
“Performanţa” a fost ajutată de un alt record, tot negativ, petrecut la Hunedoara: în centrul de examinare de la Geoagiu Băi, 111 elevi, din 159 care susţineau proba, au fost scoşi afară din sală, surprinşi fiind în timp ce copiau.
«Ilegaliştii», pe bară două sesiuni
“A existat un control în cinci din cele şase săli ale şcolii. Copiii aveau fiţuici cu rezolvarea subiectelor. Membrii comisiei au decis să îi elimine”, ne-au declarat surse din cadrul Ministerului Educaţiei. Inspectoratul Şcolar Hunedoara şi Poliţia au pornit o anchetă în acest caz, iar reprezentanţii instituţiilor au promis că şi profesorii vinovaţi vor fi sancţionaţi. Incidente s-au semnalat ieri şi în Capitală: 37 elevi au fost scoşi din examen, pentru că au încercat să copieze cu ajutorul telefoanelor mobile.
Iar la Galaţi, printre “ilegalişti” s-a aflat şi o doamnă în vârstă de… 50 de ani! Absolvenţii care “au furat” nu vor mai putea da Bacalaureatul, până în sesiunea de toamnă din 2012!
Ministrul Funeriu, repetent la gramatică
Ministrul Daniel Funeriu este foarte sever cu elevii care se inspiră din foi, dar nici el nu stă prea bine când nu are de unde să se “inspire”! Marţi, în timpul unui discurs pe care l-a ţinut în cadrul Senatului, acesta s-a apucat să dea “lecţii” de gramatică, susţinând că substantivul “coleg” are, potrivit DEX , genul neutru. Pentru a drege busuiocul, ieri, a revenit, declarând că, de fapt, a vrut să spună cuvântul “cadru”. Ca bonus, a mai “comis-o” încă o dată, spunând că şi miniştrii au “lapsuri”.
Înscrierea la liceu se face până pe 5 iulie
Absolvenţii claselor a VIII-a au timp, până pe 5 iulie, să îşi înscrie opţiunile pentru admiterea la liceu. Rezultatele repartizării vor fi afişate la data de 13 iulie. În Capitală există un centru special de înscriere, la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 1 “Sf. Voievozi” (din strada Atelierului, nr. 25, sector 1), pentru candidaţii proveniţi din alte judeţe, care doresc să înveţe la licee din Bucureşti.

Urmărește-ne pe Google News