Creșterea este de 13% în Franța, energia ajungând să se tranzacționeze cu 1.022 euro/MWh, în vreme în Germania prețul a urcat cu 7,6%, până la 805,15 euro/MWh.

Jumătate din reactoarele nucleare franceze au fost scoase din uz în această vară pentru lucrări de mentenanță sau ca urmare a secetei, din lipsa apei de răcire.

Creșterea de preț vine după ce producătorul francez EdF a anunțat că repornirea unora dintre reactoare va fi întârziată până la jumătatea lunii noiembrie cel puțin, conform Reuters.

În Germania, prețurile au crescut în ultimele săptămâni, după ce Rusia a scăzut cu 80% livrările de gaze prin gazoductul Nord Stream, care subtraversează Marea Baltică.

Mai mult, Gazprom a anunțat că va opri total livrările pentru trei zile, pentru lucrări de mentenanță.

Franța a anunțat în această vară naționalizarea EdF, în vreme ce Germania a salvat Uniper – principalul importator de gaze din Rusia – de la faliment, prin pomparea a 15 miliarde de euro și preluarea de acțiuni la companie.

Discuții și în România

În România, prețul energiei electrice pentru populație și micile firme este plafonat și compensat până în luna aprilie 2023.

Însă PSD a cerut recent revenirea la prețuri reglementate. PNL, în schimb, dorește suprataxarea intermediarilor care revând energia la prețuri mari.

 
 

Urmărește-ne pe Google News