„Nu este uşor să prepari kürtőskalács, deşi nu are o reţetă secretă. Se spune că, pe lângă ingrediente de calitate, prepararea şi coacerea au nevoie mai ales de căldura sufletului şi, bineînţeles, mulţi ani de experienţă”, au transmis organizatorii, potrivit BizBrașov.

Din kürtőskalács-ul de 20 de metri, cu 5 metri mai lung decât cel preparat anul trecut, au gustat gusta toţi cei prezenţi.

Liderul „echipei de producție”, Tamás Pakuci, a precizat că s-au folosit

  • 60 de kilograme de făină,
  • 20 kg de zahăr,
  • 3 litri de ulei,
  • 25 de litri de lapte,
  • 10 kg de unt 82%.

Aluatul a fost frământat. în brutăria locală Etior. „Convoiul” care a transportat materialul pe care a fost întins aluatul, un lemn lung și gros lung de 26 de metri, a ajuns la locul festivalului escortat de mașini de poliție.

A fost realizat și un „kürtősde aur”, învelit cu foiţă comestibilă de aur de 24 de karate, care va fi vândut prin licitaţie (a început de la 750 de lei). Banii obţinuţi vor fi donaţi Serviciul de Ajutor Maltez, care derulează un program de mese calde pentru bătrâni.

În afară de cozonacul-record, preparat sâmbătă, 7 octombrie, în cadrul festivalului a avut loc şi un concurs în urma căruia au fost desemnaţi „cei mai buni colaci secuieşti”.

Concursul a cuprins două secţiuni: kürtőskalács preparat după reţeta tradiţională, adică învelit în zahăr ars şi „kürtőskalács regândit”, care a permis participanților să dea frâu liber imaginaţiei.

Prin acest festival vrem să promovăm şi Ţinutul Secuiesc, şi kürtőskalács, care, de fapt, este popular de la Vama Veche până la Viena, peste tot, chiar şi din Singapore am primit poze că se fac şi se vând kürtőskalács.

Tamas Sandor, președinte CJ Covasna:

„Kürtőskalács este, de fapt, o rezervă de aur, deoarece aproximativ 2.000 de familii își câștigă existența din fabricarea, coacerea și vânzarea acestui produs dulce tradițional”, a mai spus oficialul.

 
 

Urmărește-ne pe Google News